Companiile aeriene din R. Moldova vor putea opera zboruri directe spre Marea Britanie | Salariații vor avea un nou tip de concediu social

Acordul privind serviciile aeriene între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost semnat la Londra, pe 22 ianuarie 2024.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Guvernul Republicii Moldova a aprobat miercuri, 21 februarie, acordul care permite companiilor naționale să opereze zboruri directe spre Marea Britanie, scrie Radio Chișinău. „Acordul contribuie la consolidarea relațiilor diplomatice și economice, precum și la favorizarea climatului investițional dintre Republica Moldova și Marea Britanie și Irlanda de Nord. De asemenea, dezvoltarea traficului de pasageri va aduce beneficii directe consumatorilor, care se vor reflecta în servicii de calitate, tarife reduse și timpi de călătorie mai mici”, a transmis Guvernul RM. Acordul privind serviciile aeriene între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost semnat la Londra, pe 22 ianuarie 2024. Republica Moldova a semnat astfel de acorduri cu 21 de țări, iar numărul acestora este în continuă creștere.
  • tv8.md scrie că copiii vor fi mai protejați de exploatarea prin muncă, iar salariații vor putea beneficia de un nou tip de concediu social. Guvernul a aprobat miercuri, 21 februarie, un șir de modificări la Codul Muncii și Codul Contravențional. Potrivit proiectului, la împlinirea vârstei de 15 ani, persoanele vor putea fi angajate doar pentru prestarea unor munci ușoare, care nu afectează securitatea, sănătatea și dezvoltarea acestora. O altă prevedere ține de introducerea concediului social neplătit, cu o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru îngrijirea unei persoane care locuiește cu angajatul și are nevoie de sprijin, ca urmare a problemelor de sănătate.
  • Bugetul municipal pentru anul 2024 urmează să fie făcut public „foarte curând”, informează Newsmaker cu referire la Ion Ceban. Primarul capitalei susține că bugetul va fi dezbătut așa cum prevede legea, cu participarea tuturor părților interesate sau vizate. „Am finalizat toate procedurile pe taxele locale, urmează să le expunem și să facem aceste sinteze ca să includem, nemijlocit, la ședința Consiliului Municipal Chișinău, când vor accepta consilierii acest lucru, și imediat după va fi făcut public bugetul și îl vom dezbate la fel cum am dezbătut taxele locale, cu toți care îi vizează”, a precizat Ceban.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Instagram este populară postarea Europei Libere despre întâlnirea lui Igor Dodon și a Patriarhului Kirill la Moscova. Potrivit unui comunicat de presă al Patriarhiei Ruse, cei doi au discutat despre „situația din Moldova și rolul Bisericii Ortodoxe din Moldova în consolidarea principiilor moral-spirituale în viața societății, susținerea culturii și a suveranității naționale a țării”. Patriarhia rusă informează că întrevederea a avut loc la inițiativa lui Igor Dodon, care este prezentat ca președinte al asociației obștești „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă”.
  • Pe Facebook a trezit interesul internaților un reportaj tv8.md despre faptul că Constantin Țuțu și-a schimbat identitatea. Ce-i drept, noul nume este valabil doar în România. O investigație RISE arată că fostul deputat democrat a solicitat Bucureștiului schimbarea numelui și prenumelui în Sîli Andrie. Potrivit jurnaliștilor, dacă se dovedește că schimbarea numelui a fost efectuată cu intenția de a fugi de justiție, persoana în cauză poate fi supusă unor proceduri judiciare atât în România, cât și în Republica Moldova.