„Companiile şi populaţia vor intra în sevraj” (Cristian Hostiuc/Ziarul financiar)

Revista presei de la București.

Editorialul Ziarului financiar, semnat de Cristian Hostiuc, transmite câteva din avertismentele sistemului bancar, după o conferință cu bancheri, reprezentanți ai Băncii Naționale, ai Consiliului Fiscal, cu analiști și antreprenori. Cu toții se tem că anul viitor „companiile şi populaţia vor intra în sevraj: criza reală urmează să se vadă după ce vor dispărea drogurile injectate de guvern în economie - amânarea plăţii ratelor, a unor taxe şi impozite, plus deficitul bugetar mare”. În actuala criză economică, băncile ar fi preferat ca amânarea plății ratelor să nu fie totală, chiar dacă s-ar fi plătit doar 5 sau 10% din rată. Așa, la 1 ianuarie, sau la 31 martie dacă guvernul prelungește moratoriul, va fi un „semișoc”, spune Hostiuc. Va fi și o criză serioasă a locurilor de muncă, ceea ce va afecta și mai mult populația. Guvernul a cheltuit anul acesta pe toate formele de compensare 30 de miliarde de euro. Anul viitor va fi însă nevoie, susține Hostiuc, de 100 de miliarde.

Marcel Ciolacu (liderul PSD) n-a înțeles că rufele murdare se spală în familie și le-a întins la uscat pe frânghia Europei

Președintele Klaus Iohannis a avut astăzi consultări cu partidele politice parlamentare la Palatul Cotroceni în vederea formării unui nou guvern. Prefațând întâlnirea, Victor Pițigoi, de la spotmedia.ro, se miră că Iohannis, un politician „calculat, prudent și pragmatic, și-a permis consultări informale cu o parte din partidele parlamentare, anume selecționate, înaintea consultărilor formale. E vorba de întrevederea de săptămâna trecută cu liderii PNL, USRPLUS și UDMR, văzuți ca potențiali aliați la guvernare. Cele trei partide au purtat chiar negocieri, tot informale, asupra programului de guvernare, dar mai ales asupra împărțirii funcțiilor importante. Eșec total. „Rezultatul se vede, mai scrie jurnalistul. Marcel Ciolacu (liderul PSD) n-a înțeles că rufele murdare se spală în familie și le-a întins la uscat pe frânghia Europei. S-a plâns pe la toate cancelariile europene (că nu a fost primul invitat, ca partid care s-a clasat pe primul loc). Paguba nu-i tocmai mare, întrucât europenii știu câte parale face PSD. Dar nici președintele României nu va avea de câștigat ”.

Ioana Ene-Dogioiu, comentator la spotmedia.ro scrie că, în opinia sa, cea mai bună propunere de premier era tot generalul Nicolae Ciucă, actualul premier interimar dorit se pare pe funcție chiar de președinte, dat fiind că lucrurile s-au împotmolit pe șefia Camerei Deputaților, dorită de Ludovic Orban (Ca nu va mai fi premier), dar urmărită și de Dan Barna. Ioana Ene îl citează pe deputatul liberal Octavian Raețki, care spune : „soluția Ciucă ar pune în mare dificultate AUR și chiar PSD: «cum să voteze ’patrioții’ PSD și ’suveranistii’ AUR împotriva unui general care chiar a luptat sub drapel, în Irak?»”

Singurul partid care își cunoștea cu exactitate rezultatul era AUR

Din opiniile câtorva sociologi consultați de Emilian Isăilă (spotmedia.ro), rezultă că creșterea galopantă a numărului de adepți ai AUR în campania electorală a fost masiv favorizată de renunțarea la discursul naționalist din panoplia PSD, în primul rând. Cum a reușit AUR ? Gelu Duminică merge la categoria votanților : în special tineri între 18-30 de ani, cu studii medii, care provin din zone relativ dezavantajate și care sunt foarte activi pe rețelele de socializare. AUR li s-a adresat exclusiv prin mesaje video, în limbajul cel mai simplu cu putință. Cu alte cuvinte, au lucrat profesionist. Mai ales că, tot Gelu Duminică o spune, în seara exit-poll-ului, singurul partid care își cunoștea cu exactitate rezultatul era AUR.