Compensații pentru gaz la iarnă | Moldovagaz cere o nouă majorare

Guvernul de la Chișinău speră ca până la sfârșitul acestei luni, Parlamentul să voteze noul mecanism de compensare a cetățenilor pentru gazul consumat în sezonul rece, a declarat deputatul PAS, Radu Marian într-o emisiune la TV8. Proiectul elaborat deja prevede compensări diferențiate, în funcție de nevoile gospodăriilor. „Vor fi șase categorii de gospodării în funcție de vulnerabilitatea lor energetică”, a explicat Radu Marian, iar compensațiile se vor acorda „în baza cererii”, motiv pentru care mecanismul trebuie adoptat cât mai repede.

Luni 4 iulie, Moldovagaz a anunțat că a cerut deja o nouă majorare a prețului la gaz, cu 45%. Majorarea acceptată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru luna iunie a fost considerată insuficientă.

Administraţia Moldovagaz susţine că a acumulat pierderi de 2,5 miliarde de lei, odată cu scumpirea prețului la gazul furnizat de Gazprom.

Pe 30 iunie, Moldovagaz anunțase că în iulie va plăti 980 de dolari pentru fiecare mie de metri cubi de gaze naturale cumpărate de la Gazprom, cu 100 de dolari mai mult decât în iunie.

Conform Moldovagaz, tariful în iulie ar trebui să fie de 23.572 lei pentru mia de metri cubi, fără TVA.

De la 1 iunie 2022, consumatorii plătesc 18 lei și 61 de bani pentru un metru cub de gaze, cu 23% mai mult decât în luna precedentă.