Raporturile Statelor Unite cu America Latina sint complicate de situatia tensionata din Venezuela. Cum se raporteaza mari puteri la aceste evolutii? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.
Your browser doesn’t support HTML5
Dupa ce o coalitie internationala, incluzind Statele Unite si tari latino-americane, il recunoscuse pe Juan Guaido ca presedinte al Venezuelei, in dauna celui care se declarase cistigator in alegeri, presedintele in exercitiu, Nicolas Maduro, se anticipa ca armata venezueleana va intoarce armele politice, dupa sprijinul initial pentru Maduro. Dar nu a facut-o. Peste 1,500 de militari s-au dezis de Maduro si s-au refugiat in tari vecine, dar conducerea armatei ramine in tabara liderului de stinga. Or, intr-o tara considerată o dictatura, doar armata si serviciile de securitate au capacitatea de a inlocui conducerea, daca nu se intervine din exterior. Aceasta situatie are insa un context mai larg.
Pe ansamblu, in America Latina, Statele Unite intimpina dificultati, China avanseaza, in timp ce Rusia este prezenta, dar intr-o maniera considerata pe termen mai lung relativ nesemnificativa.
Statele Unite antagonizeaza in regiune prin accentul pus pe stoparea imigratiei ilegale si sanctiuni economice, de natura sa corecteze deficite comerciale.
Washingtonul a pedepsit cu sistarea ajutorului tari din America Centrala, care sint surse de imigratie ilegala. A impus sanctiuni, tarife la exporturile braziliene. Sanctiuni au fost impuse si Cubei si Nicaraguei, pentru sprijinul acordat lui Maduro. Trump a amenintat Mexicul ca poate trimite trupe la frontiera, daca nu stopeaza fluxul de imigranti.
In acest timp, China pluseaza. Ea s-a angajat sa investeasca 250 de miliarde de dolari si sa ridice nivelul schimburilor comerciale pina la jumatate de bilioan de dolari. Atit China cit si Rusia investesc in Venezuela, dar unii experti pun la indoiala influenta celei de-a doua, in regiune.
Intr-un recent turneu diplomatic, secretarul de stat Mike Pompeo a spus ca Statele Unite reamintesc tarilor latino-americane cit de mult au in comun cu America. „China si Rusia – a spus Pompeo – bat la usa, dar odata intrate in casa, stim care sint capcanele ascunse in imprumuturi. Vor utiliza aceste imprumuturi, vor nesocoti regulile, si vor crea dezordine si tulburari in tarile respective”.
Dar, in ciuda validitatii dovedite in multe locuri din lume a acestor afirmatii, China mai ales investeste masiv in infrastructura civila si militara in regiune. China a livrat avioane de lupta, arme si echipamente militare in Venezuela, Peru si Ecuador. A intensificat exercitiile militare si ajutoarele umanitare.
Rusia a incercat sa tina pasul, dar cu succes limitat, din ce in ce mai mult, regimuri autoritare privesc cu mai mare speranta catre resursele financiate ale Beijinului. In alocutiunea sa, Pompeo a amintit ca China si Rusia sprijina regimuri autoritare si raspindesc coruptie in regiune. Dar observatorii politici privesc catre Venezuela ca un indiciu al eficacitatii si influentei americane. Or acolo, atitudinea armatei este arbitrul.