Complicele lui Vladimir Andronachi, eliberat din arest, la fel, sub garanții personale 

Omul de afaceri Anatolie Blonschi escortat la instanță.

Judecătoria Buiucani l-a eliberat de sub arest pe omul de afaceri Anatolie Blonschi, care, alături de fostul deputat Vladimir Andronachi, este acuzat de complicitate în dosarul fraudei bancare. Ambii au refuzat să discute cu presa după ședința de judecată.

Mai exact, Blonschi este acuzat de complicitate la infracțiunea de „spălare de bani în interesul unei organizații criminale”. Potrivit procurorilor, el a participat la spălarea sumei de 600.000 de euro, sustrasă din Banca de Economii în noiembrie 2014 și introdusă, ulterior, în circuitul legal al R. Moldova. El a fost anunțat în căutare pe 1 aprilie 2022, iar în timp ce se afla peste hotare, cauza penală împotriva lui și a lui Andronachi a fost trimisă în judecată, unde este examinată cu ușile închise.

Pe 9 ianuarie 2024, Blonschi a fost reținut la punctul de trecere a frontierei cu România Leușeni-Albița și plasat în Penitenciarul nr. 13. Avocații au solicitat imediat eliberarea lui. În instanță, s-au prezentat trei persoane, inclusiv un preot, care au prezentat garanții personale și au depus câte 4.000 de lei pe contul Judecătoriei Buiucani.

Pe 16 ianuarie, judecătorul Gheorghe Balan a admis solicitarea și l-a eliberat pe Blonschi, dar l-a obligat pe unul dintre garanți să mai depună 11.000 de lei pe contul instanței. Încheierea este definitivă și nu poate fi atacată.

Potrivit Codului de procedură penală, garanţia personală constă în angajamentul în scris pe care „persoane demne de încredere” şi-l iau în sensul că, prin autoritatea lor şi suma bănească depusă, garantează comportamentul bănuitului, învinuitului sau inculpatului, inclusiv respectarea ordinii publice şi prezentarea lui când va fi citat de organul de urmărire penală sau de instanţa de judecată. Numărul garanţilor nu poate fi mai mic de doi şi mai mare de cinci. Fiecare garant concomitent depune la contul de depozit al procuraturii sau al instanţei o sumă bănească, de la 50 la 300 unităţi convenţionale, adică între 2.500 și 15.000 de lei.

Blonschi a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor. Procurorul pe caz a explicat presei că acuzatorii au cerut anterior arestul lui, pe motivul că exista un risc că el se va eschiva de la justiție. Procurorul a mai spus că dosarul de învinuire a lui Blonschi și Andronachi a ajuns la etapa cercetării judecătorești.

Anterior, și Vladimir Andronachi a fost eliberat din arest sub garanțiile personale a patru persoane. Atunci, șefa procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că el ar putea să fugă din țară, pentru a se ascunde de justiție.

### Vezi și... ### Dragalin despre eliberarea lui Andronachi: „22 de mii de lei nu sunt o garanție care să prevină fuga acestei persoane din țară”