Adunarea Populară de la Comrat a criticat Chișinăul pentru ceea ce a numit „procedura lipsită de transparență” prin care Republica Moldova a obținut statutul de candidată la aderarea la Uniunea Europeană și a avertizat că va cere sprijinul UE dacă sunt încălcate garanțiile pentru autonomia regiunii populate preponderent de etnici găgăuzi.
Legislativul cu puteri limitate al autonomiei găgăuze, regiune care a pledat mereu pentru relații mai strânse cu Rusia, a formulat criticile într-o declarație adoptată pe 6 iulie, la două săptămâni după ce liderii UE au decis pe 24 iunie să acorde R. Moldova statutul de țară candidată la aderare.
Fără să critice direct această evoluție, deputații de la Comrat deplâng faptul că autonomia lor „nu a fost implicată” de către autoritățile centrale în pregătirea răspunsurilor pentru Comisia Europeană în vederea examinării cererii de aderare a R. Moldova.
În declarația ambiguă, Adunarea Populară spune că intenționează să „promoveze intens” interesele poporului găgăuz, în vederea „asigurării independenței economice și politice a autonomiei găgăuze”, dar și că „împărtășește valorile europene de bază: democrația, drepturile omului și supremația legii”.
Votul pentru adoptarea declarației nu a fost unanim. Deputatul socialist Ivan Dimitrioglo a părăsit sala de ședințe după ce i-a fost respinsă propunerea de a include un pasaj despre faptul că, la un referendum controversat din 2014, locuitorii autonomiei au cerut ca R. Moldova să devină parte a Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan și au amenințat cu folosirea „dreptului la autodeterminare”, dacă R. Moldova „își pierde suveranitatea”.
Dar prin protestul său, Dimitrioglo a lipsit de cvorum Adunarea Populară, care intenționa să mai adopte un demers adresat președintei Maia Sandu, pentru a-i cere să păstreze pacea și neutralitatea R. Moldova, să nu admită „militarizarea” acesteia, să anuleze interdicția de difuzare a programelor informative din Federația Rusă, să nu se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.
### Vezi și... ### Alertă cu bombă la Comrat, unde urma să fie adoptată poziția Găgăuziei față de statutul de candidată la UE al R. Moldova