Comunitatea internațională condamnă Rusia pentru masacrele din Ucraina

Vehicule blindate rusești distruse pe o stradă din Bucia, martie 2022.

Comunitatea internațională condamnă posibilele crime de război comise de Rusia în Ucraina, după descoperirea masacrelor din teritoriile recucerite de ucraineni.

Șefa diplomației britanice Liz Truss a făcut cunoscut că guvernul de la Londra a văzut din ce în ce mai multe dovezi ale unor acte reprobabile comise de forțele invadatoare la Irpin și Bucea. Ministrul german de externe Annalena Baerbock a spus că imaginile de la Bucea sînt de „nesuportat”. „Violența nebună a lui Putin distruge familii nevinovate și nu are limite”, a scris Baerbock pe Twitter, adăugând că cei vinovați de crime de război trebuie aduși în fața justiției.

„Masacrul de la Bucea a fost deliberat. Scopul rușilor a fost să elimine cât mai mulțiucraineni cu putință. Trebuie să-i oprim și dă-i dăm afară. Solicit noi sacnțiuni G7 devastatoare ACUM”, a scris Kuleba pe Twitter.

Președintele Consiliului European Charles Michel a afirmat că Rusia va suporta noi sancțiuni din partea UE, în urma relatărilor privin posibile crime de război comise de forțele ruse în suburbia kieveană Bucea. Într-o postare pe Twitter din 3 aprilie, Michel spune că este „șocat de imaginile terifiante ale atrocităților comise de armata rusă în regiunea eliberată a Kievlui”.

Corpurile a cel puțin 20 de bărbați în haine civile au fost găsite pe o singură stradă din suburbia kieviană Bucea, după ce forțele forțele ucrainene au recucerit localitatea sâmbătă 2 aprilie:

Tot pe 3 aprilie 2022, organizația Human Rights Watch, cu sediul la New York, a anunțat că a „documentat câteva cazuri în care forțele ruse au comis încălcări ale legilor războiului contra civililor din zonele ocupate în regiunile ucrainene Cernigău, Harkov și Kiev”.

Pe 2 aprilie, primarul din Bucea Anatoli Fedoruk a declarat că aproximativ 300 de localnici au fost împușcați în timp ce orașul era sub ocupație rusă. Se presupune că aproximativ 280 dintre ei au fost puși într-o groapă comună, restul trupurilor neînsuflețite fiind lăsate în stradă. „Acestea sunt consecințele ocupației rusești” a spus primarul Fedoruk.

Rusia nu a comentat deocamdată aceste acuzații,