Comunitatea internațională continuă să reacționeze la incidentele din Transnistria

Clădirea avariată a așa-numitului minister al securității statului din regiunea seperatistă transnistreană, 26 aprilie 2022.

La Berlin, ministra germană de externe Annalena Baerbock a declarat în Budenstag (camera inferioară a parlamentului) că situația din R. Moldova este „extrem de serioasă”, dar a precizat că pentru moment, nu este clar cine stă în spatele incidenteleor violente petrecute în ultimele zile în regiunea transnistreană.

Președintele Consiliului European, Charles Michel a avertizat, pe de altă parte, că „Trasnistria nu trebuie folosită ca un cal Troian pentru a exacerba tensiunile din regiune”. Într-o postare pe Twitter, Michel și-a exprimat solidaritatea cu R. Moldova „în aceste vremuri dificile”, precizând că este mereu în contact cu președinta Maia Sandu.

La Kiev, viceministrul ucrainean al Apărării, Hanna Malyar, a acuzat miercuri Rusia că este pregătită să folosească regiunea separatistă trasnistreană drept „cap de pod” pentru a ataca din acea direcție Ucraina sau eventual restul R. Moldova, relatează agenția Reuters.