Comunitatea internațională continuă să-și exprime șocul și indignarea față de crimele comise de ruși în Ucraina

Unii din civili uciși de trupele ruse în retragere au fost înhumați în morminte improvizate în apropierea unor blocuri de locuințe. Stop cadur dintr-un video al serviciului ucrainean de la Radio Europa Liberă, Bucea, 3 aprilie 2022.

Comunitatea internațională continuă să-și exprime șocul și indignarea în urma apariției informațiilor că forțele ruse ar fi comis atrocități împotriva civililor din Ucraina. Moscova respinge însă acuzațiile și le califică drept o „provocare”.

Șeful diplomației europene, Josep Borell a anunțat că țările Uniunii Europene au început să discute deja impunerea de noi sancțiuni ca reacție: „Suntem deplin solidari cu Ucraina și poporul ucrainean în aceste ore sumbre pentru întreaga lume”, a spus Borrell, precizând că noile sancțiuni sunt „o urgență”.

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a declarat postului public de televiziune ARD că oficialii europeni „ar trebui să analizeze un embargo pe importul de gaze din Rusia”, chiar dacă cancelarul german Olaf Scholz s-a opus până acum unui embargo pe importurile de energie.

În R. Moldova a fost decretată luni, 4 aprilie, zi de doliu în memoria victimelor invației ruse din Ucraina – decizie luată duminică de președenție ca reacție la relatările privind posibilul masacru de la Bucea. „Moldova condamnă cu fermitate aceste crime împotriva umanității și războiul ilegal declanșat de Federația Rusă”, se spune în declarația de duminică a președintei Maia Sandu.

### Vezi și... ### Război în Ucraina: ziua 40 | De la Odesa este un pas până în Moldova, avertizează Zelenski