Tot mai multă lume se simte nevoia să pună umărul la atenuarea efectelor epidemiei ce a dat peste cap viața cotidiană. Comunitatea IT din Republica Moldova nu e o excepție. Mai multe grupuri de inițiativă din țară și-au propus să identifice problemele care pot fi soluționate cu ajutorul tehnologiilor informaționale și a proiectelor organizate de voluntari.
Natalia Sergheev a discutat despre eforturile acestor tineri cu Nicoleta Iliuha, programatoare și una dintre organizatorii inițiativei de combatere a COVID-19 prin tehnologii moderne.
Your browser doesn’t support HTML5
Nicoleta Iliuha: „Aș putea spune că pandemia a ajuns la nivelul de informare despre ea și la nivelul, într-un fel, de panică, din cauza tehnologiilor moderne, din cauza posibilităților pe care noi le avem de informare la momentul de față și a rețelelor sociale. Noi doar încercăm să le folosim pentru a ajunge la o situație mai bună, adică tot aceeași informare, probabil niște utilite chiar inginerești care să poată fi folosite pentru ameliorarea situației. La momentul actual consolidăm ideile și vorbim cu specialiștii din domeniu pentru a determina care sunt mai relevante și vom face tot posibilul pentru a crea ceva util pentru populație în acest sens.”
Europa Liberă: Ce provocări vreți să rezolvați în acest mod, în primul rând?
Nicoleta Iliuha: „Probabil, cea mai mare provocare ar fi că populația nu este informată și a doua este faptul că nu prea știm despre persoanele care sunt infectate, s-au îmbolnăvit sau nu prea cunoaștem despre situația pe moment care are loc în legătură cu COVID-19. Informația, aș spune, este pe primul loc ca motivație și ca necesitate pentru populație. Din aceasta reies mai multe idei de proiecte cum pot fi informați oamenii prin diferite metode și noi încercăm să aflăm care ar fi mai eficiente.”
### Vezi și... ### Propaganda rusă exploatează pandemia de coronavirus, avertizează Departamentul de Stat american
Europa Liberă: Tehnologiile informaționale sunt în principiu online, dar veți ieși în offline, adică în lumea reală, acolo unde poate anume de această informare au cea mai mare nevoie cetățenii?
Nicoleta Iliuha: „Noi încercăm să găsim niște soluții care ar duce la contactarea a cât mai multe persoane, așa că nu putem să ieșim chiar în offline, dar ne gândim la crearea unor soluții tehnice sau chiar roboto-tehnice care ar putea să ne permită acest lucru sau niște soluții hibride într-un fel – o parte online și altă parte probabil interacțiunea mai restrânsă cu celelalte persoane, dar rezolvarea problemelor persoanelor care sunt la un moment dat în situații mai dificile.”
Europa Liberă: Ați menționat ceva despre roboți. Să înțeleg că și roboții ne pot ajuta în această perioadă?
Una din idei este că poate fi creată o soluție roboto-tehnică, care să permită a aduce medicamente sau mâncare în spitale...
Nicoleta Iliuha: „Da, noi căutăm anume cum și una din idei este că poate fi creată o soluție roboto-tehnică, care să permită a aduce medicamente sau mâncare în spitale, dar majoritatea încă sunt la stadiul de idei și creare de echipă. În week-end-ul acesta vom avea un hackathon și vom vedea după acest hackathon, probabil unele idei vor deveni mai consolidate, altele vom determina că nu prea sunt viabile, dar cel mai important este ca noi să înțelegem în ce zonă, în ce domenii trebuie cât mai repede să ne încadrăm și să găsim soluții.”
Europa Liberă: Iată ați menționat acest hackathon. În câteva cuvinte explicați-ne ce este asta și dacă asta de fapt este, cum la modul practic are loc munca acestor proiecte.
Nicoleta Iliuha: „Respectiv, munca la aceste proiecte ar fi bine să fie ceva cu mai mare regularitate decât un hackathon. Hackathon este un eveniment în care este mai concentrat acest lucru, în care ideile se consolidează, în care toate persoanele pot comunica între ele și ajunge la un numitor comun și la decizii mai concrete referitor la cum să facă proiecte și cum să creeze aceste idei.
Hackathon va avea loc vineri de la ora 7.00, când vor începe să fie consultate echipele și determinate ideile la care se va lucra pe parcursul acestui week-end și se va termina duminică la ora 8.00. Tot hackathon este online, deoarece stăm acasă, și comunicarea are loc pe Slack (platformă de mesagerie – n. red.) în care noi avem grupuri și canaluri diferite pe fiecare proiect, vom avea și niște live-uri de prezentare a proiectelor, de intro pentru eveniment și probabil niște discuții și interviuri cu mentori sau persoane din domeniu.”
Europa Liberă: Peste Prut există o inițiativă similară – Code4Romania. Adică, o comunitate de oameni care dezvoltă soluții IT ce rezolvă probleme ale societății, iar una dintre misiunile recente e să dezvolte în regim de urgență soluții tehnice vitale pentru ameliorarea efectelor situației de urgență cauzate de COVID-19. Țineți legătura cu ei?
Nicoleta Iliuha: „Personal eu nu, dar presupun c[ persoanele de la Code4Moldova vor fi ținând. Deoarece nu sunt parte din blocul organizațional al Code4Moldova, cum ați spus, într-adevăr, această inițiativă în România ține de părți sociale pe toată durata anului, iar inițiativa pe care o organizăm noi este mai mult axată pe situația de criză la momentul de față. Poate ea va crește în viitor într-o inițiativă socială permanentă cum este Code4Romania.”
Europa Liberă: Și în ce măsură țineți legătura cu cei de la Code4Moldova?
Nicoleta Iliuha: „Noi discutăm cu ei, vorbim despre ideile lor și realizările pe care le au în plan. Ei sunt autonomi de noi, dar sunt unele persoane din grupul nostru care lucrează împreună cu ei pentru realizarea acestui proiect sau proiecte pe care ei el au în plan. Cred că suntem într-un stadiu de colaborare cu ei.”
Europa Liberă: Tot cei de la Code4Romania au început o colaborare cu autoritățile prin care au creat un site unde sunt publicate doar materiale veridice ce țin de coronavirus. Există la orizont o posibilitate de colaborare dintre voi și instituțiile publice moldovenești?
Nicoleta Iliuha: „Cel puțin, noi am vrea destul de mult să colaborăm cu instituțiile publice. Din câte știu, Code4Moldova și proiectul lor de informare sunt în convorbiri de colaborare cu instituțiile publice de la noi pentru a crea acest portal de informare.
Cel puțin, noi am vrea destul de mult să colaborăm cu instituțiile publice.
Deoarece inițiativa este creată nu de foarte mult timp, încă nu am reușit să discutăm cu foarte multe persoane referitor la aceasta, dar facem tot posibilul pentru ca să colaborăm cu cât mai multe persoane și cu cât mai multe instituții pentru a afla situația pentru moment și cum mai bine putem să ajutăm.”
Europa Liberă: Ce abilități ar trebui să aibă o persoană care ar dori să se implice? E vorba doar de specialiști IT?
Nicoleta Iliuha: „Nu, noi nu putem să creăm proiecte doar fiind persoane legate de programare. În primul rând, cel mai important, avem nevoie de persoane cu cunoștințe medicale care ar putea să analizeze ideile și să ne spună dacă ele sunt viabile sau ce ar trebui de schimbat pentru a deveni mai relevante. Avem câteva persoane cu care discutăm și ținem legătura, dar avem nevoie și de persoane tehnice și avem aplicații pe pozițiile de care vom avea nevoie. Vom avea nevoie și de persoane care vor testa aceste aplicații și în general cred că orice persoană care vrea să se implice și ar vrea să aducă ceva bine comunității prin implicarea în această inițiativă poate să se înregistreze pentru hackathon și noi vom găsi o activitate potrivită pentru această persoană și nivelul de cunoștințe pe care le are.”
Europa Liberă: Recent, inițiativa Code4Moldova a lansat primul proiect, și anume Centrul de informare Coronavirus Moldova. Acolo pot fi găsite informații proaspete și veridice despre coronavirus, ați colaborat și voi la acest proiect. La ce lucrați acum?
Nicoleta Iliuha: „Sunt criterii care sunt în stadiu de consolidare, noi permanent discutăm cu persoane din domeniu, unele idei noi apar, altele se dovedesc a fi irelevante. Acum este ideea de robototehnică despre care am spus, ideile de creare a unor suporturi pentru businessuri și freelancers care pot să treacă pe mediul online, ideile unor proiecte pentru persoanele care au nevoie de ajutor offline, adică mâncare sau medicamente. Sunt diverse idei în tot spectrul de IT, începând cu niște utilite hardware care chiar să fie creații inginerești și terminând cu proiecte care sunt mai mult sociale.”
Europa Liberă: E limpede că, înainte de toate, cetățeanul de rând are de câștigat de la o astfel de inițiativă, dar ar urma să ajutați cadrele medicale pentru a satisface unele necesități ale lor? Bunăoară, în Occident există discuții despre posibilități de imprimare 3D a unor dispozitive medicale la o fracțiune de cost.
Nicoleta Iliuha: „Referitor la imprimare 3D, cel puțin la momentul actual nu avem idei în acest domeniu. Am auzit despre succesul acestor idei peste hotare, dar noi nu avem așa de multe resurse pentru a putea face imprimarea 3D și nu avem nici persoane care ar face o așa echipă, deși probabil la acest hackathon este destul de posibil să se alăture niște persoane care vor avea o așa inițiativă. Referitor la persoanele din domeniul medical, noi suntem în discuții cu câteva persoane pentru a depista care sunt necesitățile lor și care ar fi proiectele mai relevante, de exemplu, tracking-ul (urmărire – n. red.) la paturi în spitale pentru pacienți. Deocamdată aflăm care sunt necesitățile lor și cât de reale și necesare sunt proiectele pe care noi le avem ca idei sau în cadrul de dezvoltare.”