Ne oprim la o tendință nouă care poate fi rezumată în două cuvinte: concediul paternal, văzut și ca o cale către egalitatea de gen. De când a devenit posibil acest concediu de paternitate în R. Moldova mai mulți bărbați și l-au luat pentru a ajuta la creșterea copilului, dar nu destui, după cum au spus astăzi și participanții la o dezbatere organizată la Chișinău de Fondul ONU pentru populație.
Your browser doesn’t support HTML5
De aproape cinci ani în R. Moldova funcționează legea ce le oferă bărbaților dreptul să solicite și ei concediu la nașterea copilului. La modul practic asta înseamnă că li se oferă două săptămâni ca să aibă grijă de bebeluș, singura condiție fiind termenul în care pot cere aceste zile: în primele două luni de la nașterea micuțului. Până la această reformă, tații puteau revendica maxim trei zile, dar numai pe cont propriu, adică concediu neplătit.
Inginerul Nicolae Coadă lucrează în cadrul unei companii de furnizare a energiei electrice. Este tată a doi copii. Nicolae recunoaște că bărbații nu prea obișnuiesc să-și ia concediu paternal. Mai mult din cauza stereotipurilor decât din lipsa dorinței de a da o mână de ajutor în dificila perioadă de adaptare.
„Consider că implicarea ambilor părinți este absolut prioritară. Nu am niciun impediment în a face treburi necesare în casă: pot găti, pot îngriji bebelușul. Înțelegem sacrificiile mamelor. Vorbim de carieră, de sănătate și au nevoie de un suport în primul rând emoțional pentru a-și reveni, iar suportul unui tată este foarte binevenit.”
Și colegul nostru de la Radio Europa Liberă, Nicu Gușan, a solicitat cele 14 zile de concediu paternal când i s-a născut fetița. Pentru că micuța a venit pe lume în plină pandemie, posibilitatea de a fi alături de soție a fost o salvare pentru familia lui Nicu. În primul rând, pentru că a trebuit să se izoleze de bunici, cei care ar fi putut să le dea o mână de ajutor.
„Acest concediu de două săptămâni, care se oferă taților la nașterea copilului, a fost o oportunitate foarte bună pentru mine de a rămâne alături de soție și copilul meu. În primul rând, am reușit să ne protejăm mai bine, în al doilea rând, am reușit să preiau eu toate treburile casnice asupra mea, astfel încât soția să nu trebuiască să se ocupe ea de toate lucrurile. Dar nu se întâmplă asta în cazul tuturor familiilor dacă ne gândim la ce se întâmplă în toată republica. Chiar printre rudele mele, șeful unui tătic i-a zis că poată să lipsească o zi de la lucru, dar a sunat mai mult ca o favoare. Îmi dau seama că în R. Moldova în continuare e o provocare, dar și pentru angajatori.”
### Vezi și... ### Concediul parental pentru tați, o invenție scandinavă (Galerie Foto)Chiar dacă legea oferă taților dreptul de a solicita concediul paternal, puțini sunt cei care fac uz de această clauză legală. Iar cifrele vorbesc de la sine: anul trecut peste patru mii de tați au cerut să li se ofere aceste zile libere – cam unul din zece bărbați care au devenit părinți.
Directoarea Casei Naționale de Asigurări Sociale, Elena Țîbîrnă, consideră că mai e loc pentru îmbunătățirea legii. Bunăoară, ar fi binevenit ca tații să-și poată lua cele două săptămâni libere pe durata întregului an după nașterea copilului, și nu neapărat în primele două luni. De asemenea, atrage atenția Elena Țîbîrnă, pentru a beneficia de concediu paternal, tații trebuie să activeze legal în câmpul muncii.
### Vezi și... ### Victoria Apostol: „Concediul paternal, un concept nou în R. Moldova”
„În general, 73% din tătici sunt din mediul urban, preponderent din mun. Chișinău și Bălți, dar să nu uităm că factorul principal este că tăticul trebuie să activeze formal, trebuie să aibă un venit declarat din care se achită contribuții. Or, acest factor este mai evidențiat în mediul urban, în municipiile mari din R. Moldova.”
Conceptul de „concediu paternal” este unul împrumutat de la țările nordice, în special Suedia, unde tații se implică activ în creșterea și educația copiilor. Reprezentanta rezidentă a Fondului ONU pentru populație în R. Moldova, Nigina Abaszada, crede că autoritățile moldovene au făcut un pas înainte atunci când le-au oferit taților din R. Moldova această șansă. Le-a rămas să se implice mai activ în promovarea acestui concept și mai ales în sprijinirea antreprenorilor să încurajeze bărbații să petreacă mai mult timp cu familiile lor.