Concursul pentru CSM: „Majoritatea PSRM-PD-Dodon își supune în totalitate justiția”

După o lungă perioadă de inactivitate a CSM cauzată de lipsa de cvorum, concursul pentru cele două funcții noi și două vacante din rândul profesorilor titulari urma să dezlege această situație.

Comisia parlamentară juridică numiri și imunități a audiat astăzi candidații la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii din rândul profesorilor universitari de la drept. De câteva luni, autoritatea de autoreglementare judecătorească este nefuncțională din varii motive, iar finalizarea acestui concurs ar urma să deblocheze activitatea instituției ce încuviințează inclusiv anchetarea magistraților suspectați de ilegalități. Între timp, parlamentul a modificat legislația astfel încât unul din cei patru membri noi selectați să poată deveni președinte al Consiliului, ceea ce mărește miza competiției.

Your browser doesn’t support HTML5

Concursul pentru CSM: „PSRM-PD-Dodon își supune în totalitate justiția”



Până luna trecută, când au intrat în vigoare primele modificări la legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, această structură era compusă din 12 membri, șase fiind judecători, trei profesori de la drept și trei membri din oficiu în virtutea funcțiilor ocupate: procurorul general, ministrul justiției și președintele instanței supreme. Lor li s-au adăugat încă trei noi membri, doi reprezentând profesorii universitari și unul - tagma judecătorilor. Legea veche prevedea expres că președintele CSM trebuia sa fie numaidecât un judecător.

Mai mulți experți în drept spuneau că CSM devenise o entitate previzibilă. În anumite chestiuni ce vizau cariera magistraților, în vechile componențe ale CSM votau doar reprezentanții judecătorilor, iar în ultimul timp din cauza absențelor se ajunsese în blocaj. În plus, anul trecut, luptele interne din sânul breslei judecătorilor au căpătat și conotații politice, după cum s-au exprimat mai mulți oameni ai legii. Anchete penale ce vizau activitatea mai multor conducători de instanțe au dat în vileag confruntările de interese.

CSM devenise o entitate previzibilă...

Pe acest fundal, fosta prim-ministră Maia Sandu anunțase obiectivul primordial de a curăți sistemul de elemente considerate compromise. Anul trecut, în septembrie, regrupările de forțe din justiție au provocat o ședință generală a magistraților contestată în instanță, la care s-a decis revocarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Cearta pe justiție a și dus până la urmă la răsturnarea guvernului Maiei Sandu.

A urmat o perioadă lungă de inactivitate a CSM cauzată de lipsa de cvorum. Iată de ce concursul anunțat pentru două funcții inexistente anterior și două vacante din rândul profesorilor titulari urma să dezlege această situație.

La concurs și-au depus dosarele 18 candidați, iar unul a fost respins pentru că nu a prezentat toate actele. Proba interviului care s-a desfășurat astăzi (vineri, 13 februarie) a început a fi contestată înainte de a începe audierile. Întâi, deputatul Dinu Plângău de la Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr” a spus că s-ar cunoaște din timp câștigătorii și că ei ar reprezenta anumite grupări.

### Vezi și... ### Ministerul Finanțelor a blocat fondurile bugetare pentru finanțarea sectorului justiției în 2020


După aceea, dimineață, deputatul PAS Sergiu Litvinenco, anterior președintele comisiei juridice, a afirmat că are dubii în ceea ce privește corectitudinea concursului, anunțând că nu participă la acest exercițiu.

„Nu doresc să particip într-un proces în raport cu care am mari dubii de corectitudine și obiectivitate, mai ales după ce PSRM și-a bătut joc de conceptul de concurs care au fost organizate anterior”.

Sergiu Sârbu reprezentând gruparea Pro-Moldova condusă de Andrian Candu, dar și Denis Ulanov de la Partidul Șor, care au afirmat că au participat la jumătate din interviuri, au acuzat majoritatea parlamentară formată de socialiști și democrați că ar fi organizat o farsă și că ar intenționa să-și supună în totalitate justiția.

Sergiu Sârbu a adus exemplu de ceea ce el consideră trucare a concursulu, anume excluderea lui Andrian Candu din comisia juridică, fapt care permite noii majorități să adoptă decizii în ciuda boicotării de către celelalte grupuri parlamentare. Până săptămâna trecută parlamentarii PSRM-PD erau în minoritate în comisia juridică.

„Nu excludem că deja președintele viitorului CSM este deja agreat, astfel ca noua majoritate PD-PSRM-Dodon să-și supună în totalitate justiția din R. Moldova. Este un concurs profund politizat. Au fost schimbate regulile de joc exact în timpul jocului, în timpul acestui concurs”.

Am mari dubii de corectitudine și obiectivitate...
S.Litvinenco


Reprezentanți ai guvernării au spus că au dat dovadă de maximă transparență în organizarea concursului, fiecare cetățean având dreptul și timp suficient la dispoziție ca să fi adus dovezi în privința fiecărui candidat și că până la urmă alegerea se face dintre cei înscriși voluntar.

Astăzi urma să aibă loc și o adunare generală a judecătorilor, însă convocarea a fost anulată din cauza măsurilor de securitate sanitară impuse de autorități. Participanții la anunțata adunare urmau să împuternicească noi membri în CSM din rândul judecătorilor.

Câțiva magistrați tineri, care se arătaseră destul de activi în timpul schimbării guvernelor de anul trecut, au spus că CSM nu trebuie să aștepte indicații de la cele două puteri – politică și administrativă – , dar să se comporte ca o adevărată putere în stat, dând de înțeles că imaginea justiției în societate, deloc favorabilă, este o urmare inevitabilă a lipsei de reacție a magistraților la tot ce se întâmplă în sistem.