Departamentul de Stat al Statelor Unite a spus într-o declarație de presă că legislația propusă de partidul de guvernământ Visul Georgian și retorica anti-occidentală a acestuia pun în pericol integrarea țării în structurile euro-atlantice.
Proiectul de lege, trecut deja de a doua lectură în Parlament, prevede ca organizațiile finanțate măcar parțial din străinătate să se înregistreze ca atare. Legea inițiată anul trecut, dar retrasă după proteste, a fost rebotezată, ca să nu mai cuprindă sintagma „agenți străini”.
„Scopul legii este să reducă la tăcere vocile critice și să distrugă societatea civilă vibrantă a Georgiei”, se mai spune în declarația de la Washington.
La Tbilisi au loc proteste zilnice împotriva legii, iar poliția a intervenit în forță.
Your browser doesn’t support HTML5
Această ripostă a fost criticată de liderii UE, la care Georgia vrea să adere.
„Georgia este țară candidată la aderare și fac apel la autoritățile ei să asigure dreptul la adunare pașnică. Folosirea forței este inacceptabilă”, a spus șeful politicii externe europene, Josep Borrell, la 1 mai. Mai devreme, la 24 aprilie, el ceruse puterii de la Tbilisi să retragă legea din Parlament, spunând că este incompatibilă cu legislația și valorile europene.
„Georgienii sunt într-un moment de răscruce. Ar trebui să rămână pe calea spre Europa”, a scris pe X, la rândul ei, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Visul Georgian susține că proiectul de lege nu are nimic în comun cu legislația Kremlinului, fiind inspirat de o lege din SUA, dar protestatarii care ies în stradă repetat, cu steaguri georgiene și ale UE, scandează „Jos legea rusească!”.
Miercuri seară, forțele de ordine au intervenit cu sprayuri cu piper, gaze lacrimogene și tunuri cu apă din interiorul curții Parlamentului, împotriva sutelor de demonstranți care încercau să blocheze una din intrările în clădire.
Legea a trecut la 1 mai prin a doua lectură. Ca să fie aprobată mai trebuie încă o lectură și aprobarea președintei Salome Zurabișvili, care o condamnă. Un eventual veto al ei poate fi însă anulat de Parlamentul dominat de Visul Georgian, care speră să adopte legea la jumătatea lunii mai.
- Te-ar putea interesa și: Zeci de persoane arestate la Tbilisi la un nou miting împotriva „legii rusești”
Premierul Irakli Kobakhidze a criticat liderii occidentali pentru că iau partea demonstranților din țara sa, acuzându-i că ar „calomnia” intențiile guvernului. El a acuzat și opoziția georgiană pentru că ar vrea să facă „o nouă revoluție”, cu finanțare occidentală.
Miercuri, un miting antiguvernamental s-a ținut și în al doilea oraș ca mărime din Georgia, Batumi.
Candidaturile Georgiei pentru UE și NATO sunt înscrise în constituție și se bucură de sprijinul a cam 80% din populație.
📰 Europa Liberă este și pe Google News