Condamnare la CEDO într-un caz privind lipsa tratamentului psihiatric adecvat în penitenciare

Potrivit CEDO, în cazul reclamantului nu a existat o abordare sistemică pentru a-i oferi un tratament psihologic și psihiatric specializat.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Republica Moldova într-un dosar în care reclamantul acuză autoritățile că nu i-au asigurat o asistență psihologică și psihiatrică adecvată în timp ce se afla în penitenciar.

CEDO a pronunțat pe 11 iunie decizia în cazul „Nițu v. Republica Moldova”, constatând o încălcare a articolului 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului cu privire la tratamentul inuman și degradant.

Instanța de la Strasbourg a constatat că autoritățile moldovene nu au oferit reclamantului un tratament psihologic și psihiatric adecvat, ceea ce a avut ca rezultat o deteriorare suplimentară a sănătății sale din cauza utilizării forței de către personalul penitenciarului.

Potrivit CEDO, în cazul reclamantului, tratamentul medical a constat în supraveghere și discuții ocazionale cu un psiholog, precum și prescrierea de diverse medicamente, însă nu a existat o abordare sistemică pentru a-i oferi un tratament psihologic și psihiatric specializat.

Judecătorii Curții au decis, în unanimitate, ca statul moldovean să-i ofere reclamantului suma de 5000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și să achite 1500 de euro pentru costuri și cheltuieli de reprezentare.

Avocatul Vadim Vieru de la Asociația Promo-LEX (organizație care îi reprezintă pe mai mulți petiționari din R. Moldova la CEDO) a declarat că decizia instanței de la Strasbourg scoate în evidență importanța asigurării unui tratament medical adecvat pentru deținuții cu probleme de sănătate mintală.

„Republica Moldova este obligată să ia măsuri pentru a îmbunătăți condițiile de detenție și a asigura respectarea standardelor internaționale privind tratamentul deținuților”, a declarat Vadim Vieru, potrivit unui comunicat al asociației.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te