Condamnată pentru „justificarea terorismului”, jurnalista rusă Svetlana Prokopieva a câștigă Premiul Internațioal pentru Libertatea Presei

Svetlana Prokopieva în timpul pronunțării verdictului, Pskov, Rusia, 6 iulie 2020.

Ziarista rusă Svetlanta Prokopieva a câștiga un prestigios premiu jurnalistic la numai câteva zile după ce un tribunal din localitatea Pskov a găsit-o vinovată pentru „justificarea terorismului” și o obligat-o să plătească o amendă de 500.000 de ruble (aproximativ 6.950 de dolari) . Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor cu sediul la New York a anunțat luni că Prokopieva este una din laureatele premiului Internațional pentru Libertatea Presei pe anul 2020, alături de alți jurnaliști din Bangladesh, Iran și Nigeria, care „au fost reținuți sau sunt judecați pentru dezvăluirile făcute”.

### Vezi și... ### Un tribunal  a găsit-o vinovată pe jurnalista Svetlana Prokopieva de „justificarea terorismului”

Verdictul împotriva lui Prokopieva fusese pronunțat pe 6 iulie.


Procurorii ceruseră Curții Militare să o condamne Prokopieva la șase ani de închisoare și să îi interzică să practice jurnalismul timp de 4 ani.
Prokopieva este colaboratoare a Radio Svoboda și în perioada procesului a declarat că este nevinovată și a descris cazul său ca fiind „o încercare de a asasina libertatea de exprimare” în Rusia.
Prokopieva a fost adusă în fața instanței în legătură cu un comentariu pe care l-a scris în noiembrie 2018, și care a fost publicat pe site-ul filialei locale a postului de radio Ekho Moskvy.

În text, ea a discutat despre atacul care a avut loc în preajma birourilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din orașul nordic Arkhangelsk. În comentariul ei, jurnalista a legat declarațiile autorului acțiunii - un adolescent - de climatul politic din Rusia lui Vladimir Putin