Condiții inumane | Ucrainenii blocați în Bahmut, regiunea Donețk, se pregătesc de iarnă

Pe măsură ce luptele continuă pe liniile frontului în estul Ucrainei, locuitorii blocați în localitatea Bahmut, din regiunea Donețk, se gândesc cum vor supraviețui lunilor de iarnă fără electricitate și apă.

Odinioară, orașul avea 70 000 de locuitori. De când a început războiul, locuitorii din Bahmut au supraviețuit fără gaz, electricitate și apă. Pe măsură ce se apropie iarna, locuitorii se întreabă cum vor supraviețui. 

Pentru a-și obține  pensia lunară, Rimma Țikalenko (a doua din stânga), care are un handicap, trebuie să se bazeze pe ajutorul vecinilor ei, care o ajută să traverseze un pod distrus, chiar dacă focul de artilerie se declanșează în apropiere.

Alt rezident blocat în Bahmut este Mikola Pilipenko, 66 de ani, fost muncitor la o fabrică de mobilă, diagnosticat cu cancer pulmonar în urmă cu cinci luni. Cu copiii și nepoții săi fugiți din calea războiului, el este ajjutat de soția sa, Oleksandra, în vârstă de 67 de ani, care se îngrijește de toate nevoile sale.

În fotografie se poate vedea Oleksandra în timp ce îl mângâie pe soțul ei pe frunte. Într-o oală de alături se adună apa care se scurge de pe acoperișul lor, deteriorat de bombardamente.
 

Pentru a-și completa alimentația, Oleksandra culege struguri și nuci. Este îngrijorată de lipsa alimentelor de bază de care familia sa depinde de obicei pentru a trece iarna, precum cartofi și ceapă, dar și de servicii precum energie electrică și apă curentă.

„Lemne de foc. Cum le pot obține? Nu există nicio modalitate de a le obține aici. Nu am bani să plătesc pentru o livrare", a spus Oleksandra.

Pe 30 iulie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat evacuarea forțată a locuitorilor din estul regiunii Donețk. Cu toate acestea, mulți locuitori au refuzat.

ONG-urile încă încearcă să-i evacueze pe cei care nu au respectat ordinul lui Zelenski. Ivan Soloviankov, 90 de ani, un pensionar care locuia în acest apartament cu pisica sa, a fost în cele din urmă convins să plece.

Un membru al  unei organizații nonguvernamentale îl ajută pe Soloviankov după ce acesta acceptă să evacueze apartamentul. 

În timp ce unii sunt de acord să plece, alții sunt încă hotărâți să rămână.

„Orice s-ar întâmpla, se întâmplă. Mă culc și dorm. Nu mă ascund în subsol. Casa vecinului meu a fost lovită de bombardamente. Casa de oaspeți, dulapul, terasa - totul e la pământ", ne-a spus un bărbat de 66 de ani, pe nume Ghenadi, în timp ce trecea peste un pod distrus.