În urma anchetei SPIA, au fost demiși șeful suspendat al IGM, Mihail Vodă, și adjuncții acestuia care conduceau Direcția supraveghere regim de ședere și Direcția azil și apatridie. Totodată, funcționarul care s-a ocupat nemijlocit de dosarul cetățeanului turc și alți doi angajați dintre cei cercetați au plecat din sistem, precizează Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
În total, ancheta SPIA a cercetat șase persoane angajate în cadrul IGM, iar pe perioada investigațiilor angajații vizați au fost detașați în alte diviziuni ale MAI. Rezultatele anchetei urmează să fie transmise Procuraturii Generale pentru completarea dosarului penal deschis pe acest caz, au precizat reprezentanții MAI.
Investigațiile SPIA ar fi scos la iveală mai multe nereguli la nivel legislativ, dar și în activitatea instituției. Astfel, a fost stabilită neglijența în serviciu a funcționarilor, care au depășit termenul de 21 de zile pentru intervievarea solicitantului de azil, care, de fapt, a fost intervievat la o distanță de 2 luni și 8 zile.
În plus, între Direcția supraveghere regim de ședere (DSRȘ) și Direcția azil și apatridie (DAA), a existat un schimb insuficient de informații de serviciu. Mai exact, primii nu i-au informat pe ultimii despre existența avizului de respingere pe dreptul de ședere solicitat de cetățeanul turc.
În urma respingerii acestei cereri, cetățeanul turc a solicitat azil, iar în lipsa avizului respectiv, procedura dosarului privind cererea de azil a fost reluată de la zero, fără a se cunoaște faptul că cetățeanul turc era urmărit la nivel internațional, deși DSRȘ deținea aceste informații în dosarul respingerii dreptului de ședere.
- Te-ar putea interesa: Știau că prezintă pericol, dar nu au grăbit extrădarea. Asasinarea cetățeanului turc dezvăluie lacunele din sistemul de azil
Ancheta SPIA a fost derulată la scurt timp după omorul cetățeanului turc Eren Izzet. Cazul a avut loc la miezul zilei de miercuri, 10 iulie. Victima se afla la o terasă din sectorul Rîșcani al capitalei, când o persoană cu fața acoperită, care se deplasa pe o bicicletă, a tras șapte focuri în capul și spatele bărbatului, după care a fugit de la locul crimei.
- Vezi și: Un bărbat a fost împușcat mortal pe o stradă din Chișinău. Poliția este în căutarea suspectului
La 12 iulie, premierul Dorin Recean a convocat o ședință ad-hoc la Guvern, în urma căreia s-a decis modificarea de urgență a legislației privind azilul. Trei zile mai târziu, Parlamentul a organizat audieri privind circumstanțele omorului cetățeanului turc la Chișinău. În urma acestora, autoritățile au stabilit că, în prezent, în R. Moldova se află 38 de cetățeni străini căutați pentru fraude bancare, evaziuni fiscale și infracțiuni cu violență care profită de breșele din sistem.
La 31 iulie, deputații au modificat în lectură finală legislația privind azilul, fiind introduse mai multe prevederi cu scopul de a soluționa problemele depistate în urma evaluării procedurilor de extrădare cu implicarea cererilor de azil.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te