Conducta de gaz din Marea Baltică a fost ruptă de ancora unui vapor chinezesc, spune Finlanda

Vaporul chinezesc Newnew Polar Bear a fost reperat și fotografiat de poliția de coastă finlandeză la locul și în momentul incidentului care a dus la secționarea gazoductului Balticconnector

Poliția finlandeză a anunțat la 19 octombrie că a finalizat investigația la fața locului în cazul deteriorării unei conducte submarine de gaz între Finlanda și Estonia.

Gazoductul Balticconnector care leagă Finlanda și Estonia a fost deteriorat la începutul acestei luni în ceea ce autoritățile au declarat că ar fi putut fi un act de sabotaj deliberat. Distrugerea conductei a dus la întreruperea fluxul de gaz între cele două țări cel puțin până în aprilie 2024.

Pe 8 octombrie a fost deteriorată nu doar conducta de care leagă cele două țări, ci și un important cablu de telecomunicații. Helsinki a investigat ruperea gazoductului, în timp ce polițiștii din Tallinn investighează incidentul care a dus la secționarea cablului de comunicații. Suedia a declarat la 17 octombrie că o a treia legătură, între ea și Estonia, a fost avariată. La 19 octombrie, Estonia a afirmat că va extinde ancheta pentru a include și acest incident.

Anchetatorii de la Biroul Național de Investigații, o ramură a poliției finlandeze, au declarat că dețin dovezi și date care arată că vasul de marfă Newnew Polar Bear, sub pavilion Hong Kong, este vinovat de deteriorarea conductei care traversează Golful Finlandei, conform AP.

Detectivul superintendent Risto Lohi, șeful anchetei NBI, a declarat marți într-o conferință de presă că au descoperit un șanț de 1,5 până la 4 metri pe fundul mării, ducând la punctul de deteriorare a conductei de gaz. Anchetatorii cred că acel traseu a fost cauzat de o ancoră grea de 6 tone pe care Marina finlandeză a recuperat-o luni seara. „Am descoperit urme pe ancoră care indică faptul că a fost în contact cu conducta de gaz”, a spus Lohi, citând date din analiza experților.

Dacă daunele conductei au fost intenționate, neintenționate sau cauzate de „o proastă navigație” este subiectul următoarei etape a anchetei, au declarat oficialii.

### Vezi și... ### Seismografele au înregistrat o posibilă explozie în apropierea gazoductului dintre Finlanda și Estonia

Legătura dintre vaporul chinezesc și incidentele din Marea Baltică

Pe 8 octombrie, operatorii de sisteme de gaz finlandezi și estoni au declarat că au observat o scădere neobișnuită a presiunii în conductă, după care au oprit fluxul de gaz. Ulterior s-a dovedit că gazoductul lung de 77 de kilometri care leagă orașul de coastă finlandez Inkoo și portul estonian Paldiski a fost distrus. Săptămâna trecută, oficialii finlandezi au afirmat că vaporul Newnew Polar Bear este principalul suspect, deoarece cursul și poziționarea navei lungi de 169 de metri lungime în Marea Baltică a coincis cu momentul și locul avariei conductei de gaz.

Beijingul cere o investigație obiectivă, corectă și profesionistă

Vaporul a făcut escală în portul rusesc Sankt Petersburg în timpul călătoriei la Marea Baltică, iar în recentele fotografii ale navei publicate pe rețelele sociale se poate vedea că aceasta nu mai are una dintre ancore. Conform site-urilor care monitorizează traficul maritim, vaporul navighează în prezent pe apele nordice ale Rusiei și, probabil, se întoarce în China pe ruta nordică.

Anchetatorii finlandezi au spus că au încercat de mai multe ori să-l contacteze pe căpitanul navei, dar fără succes, și că acum cooperează cu oficialii chinezi în acest caz. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez a declarat luni, în cadrul obișnuitei conferințe de presă de la guvern, că Beijingul a cerut o investigație „obiectivă, corectă și profesionistă” cu privire la deteriorarea conexiunii baltice și a subliniat că nava chineză naviga normal în acel moment.

Noile fotografii făcute de poliția de frontieră finlandeză au arătat daune substanțiale aduse conductei de gaz de 300 de milioane de euro care leagă Finlanda la rețeaua europeană de gaze.

Conducta Balticconnector a fost lansată pentru utilizare comercială la începutul anului 2020. Lucrările de reparații vor dura cel puțin până la sfârșitul lunii aprilie 2024. Deteriorarea cablului de date Finlanda-Estonia este legată și ea, spun anchetatorii finlandezi, de nava chineză.