Operatorul „Nord Stream 2” a început să umple cu gaze naturale controversata conductă din Rusia, care trece pe sub Marea Baltică, spre Germania. Compania din Elveția „Nord Stream 2 AG”, deținută de o filială a gigantului rusesc de gaze Gazprom, a anunțat pe 4 octombrie că prima din cele două linii ale conductei va fi umplută treptat cu gaze pentru testări tehnice și pentru a crea presiune.
Pasul care aduce conducta mai aproape de exploatare vine în momentul în care Europa se confruntă cu un deficit de rezerve de gaze naturale și o creștere a prețurilor la energie care amenință recuperarea economică a continentului în urma crizei pandemice, înainte de sezonul de iarnă.
Presa germană a relatat că gazul ar putea chiar în această lună, deși procesul de certificare a conductei de către autoritățile germane încă nu a fost finalizat.
Proiectul Nord Stream 2 este conceput pentru a transporta gazul rusesc direct în Germania, ocolind rutele terestre prin Ucraina și privând Kievul de taxe de tranzit de până la 2 miliarde de dolari anual. Statele Unite se opun proiectului Nord Stream 2, dar în luna mai, președintele american Joe Biden a fost de acord să renunțe la sancțiunile impuse de Congres asupra conductei pentru a îmbunătăți relațiile cu Germania.
„Continuăm să ne opunem acestei conducte”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, pe 4 octombrie. „Credem în continuare că acesta este un proiect geopolitic al Federației Ruse și vom aplica legea în concordanță cu analizele noastre periodice care, desigur, rămân în desfășurare”.