Noul ambasador al Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a declarat în prima sa întrevedere cu presa că asistența UE pentru Republica Moldova va continua, dar nu fără condiții care sunt legate de procesul de reforme, iar aceste reforme vor fi evaluate în baza unor criterii clare.
Peter Michalko a evitat să spună când va fi deblocată prima tranşă din asistenţa de 100 de milioane de euro, dar el a subliniat că banii vor fi condiționați de procesul de reforme, iar progresele vor fi evaluate în baza unor criterii clare legate, între altele, de nivelul de democrație.
„Ştiţi foarte bine că recent a fost introdus un alt set de criterii legate de domeniul democraţiei şi acest set de condiţii politice va fi la fel de important pentru decizia de oferire a asistenţei, dar şi pentru plăţile concrete ce ţin de eliberarea tranşelor”.
Your browser doesn’t support HTML5
Ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, a declarat recent că speră ca prima tranşă din finanţarea europeană să ajungă în Moldova în acest an, dar nu a exclus că acest lucru nu se va întâmpla din cauza procedurilor mai îndelungate.
Ambasadorul UE a fost întrebat azi dacă printre condiţionările debursării primei tranşe s-ar regăsi anularea reformei electorale, criticată anterior aspru la Bruxelles, şi care a pus sub un semn mare de întrebare asistenţa financiară europeană. Răspunsul diplomatului a fost negativ, dar legislaţia din domeniul electoral e în atenţia UE, a spus Michalko:
„Sunt condiţii care ţin de implementarea legislaţiei electorale. În baza deciziilor care vor fi luate în acest sens va fi făcută şi evaluarea, după care vor fi luate deciziile despre asistenţă. Vorbind despre orizontul de timp ţine de cât de repede aici, în Moldova, va fi totul clar şi cât de repede putem face evaluarea. Condiţia de bază este felul în care condiţiile procesului politic democratic vor fi respectate.”
Ambasadorul UE a părut să nege faptul că relaţia Moldovei cu UE a ajuns într-un punct critic după adoptarea reformei electorale. El a spus că relaţia a ajuns la un nivel „înalt de dezvoltare”, că este una „bună”, dar că trece într-o fază„nouă”:
„În această fază vom trece într-o formă mai detaliată în fiecare sector şi în economie, şi în domenii cum ar fi cel al justiţiei. vor fi elaborate mult mai în detaliu. Asta va da posibilitate de a vedea mult mai bine cum pot fi folosite posibilităţile ce provin din acordul de asociere.”
Acordul de Asociere apropie Moldova de UE, doar că e o şansă pe care ţara trebuie să o folosească, a mai spus diplomatul.
Peter Michalko a avut deja câteva întâlniri cu factori de decizie de la Chişinău, inclusiv cu şeful statului Igor Dodon şi premierul Pavel Filip, dar şi cu liderul democraţilor Vlad Plahotniuc. El a menţionat că principalul mesaj pe care a ţinut să-l transmită politicienilor moldoveni este necesitatea de a continua procesul de reforme, pentru că de acest lucru depinde progresul relaţiilor dintre UE şi R. Moldova.
Peter Michalko a răspuns evaziv la mai multe întrebări legate de orientarea pro-rusă a președintelui moldovean şi dacă acest lucru ar pune în pericol apropierea Moldovei de UE. El a spus că după primele întrevederi cu autorităţile, inclusiv cu şeful statului a rămas optimist:
„Sunt siogur că vom avea dezvoltare pozitivă, vom avea înţelegere mult mai mare decât poate a fost înainte”.
Peter Michalko a mai spus că printre priorităţile mandatului său sunt situaţia societăţii civile şi cea din mass-media, precum şi reglementarea conflictului transnistrean.