Apusul hegemoniei SUA și riscurile unui război domină Conferința de Securitate din München

Este pentru prima oară în cei 54 de ani de când se organizează anuala Conferință pe teme de securitate de la München (16-18 februarie) că participanții au în vedere și discută o lume în care apare din ce în ce mai puțin cert că se poate conta pe factorul de mediere de la al Doilea Război Mondial încoace.

Este de asemenea pentru prima oară că europenii caută soluții proprii pentru reglarea unor conflicte la granițele lor, fie în Ucraina, fie în eterna confruntare dintre Israel și Autoritatea Palestiniană.

Un alt subiect de îngrijorare, însă unul de la care europenii sunt excluși, este spectrul unui război cu Coreea de Nord. Cu toate acestea, secretarul general NATO Jens Stoltenberg a subliniat, în prezentarea lui în fața participanților, că München este mai aproape de Coreea de Nord decât Washingtonul.

Jens Stoltenberg

Stoltenberg a mai spus că Rusia trebuie sa ia în considerare îngrijorările Alianței și ale Statelor Unite că Moscova încalcă tratatul de interzicere a rachetelor balistice semnat în perioada Războiului Rece de Mihail Gorbaciov și Ronald Reagan, și deține rachete interzise prin acest tratat. „O lume în care Rusia, China și Coreea de Nord dețin arme nucleare, iar Alianța Nord Atlantică nu, nu este o lume mai sigură”, a spus Stoltenberg.

În privința războiului dintre separatiștii sprijiniți de Rusia și forțele Kievului din estul Ucrainei, atât reprezentantul special al SUA pentru conflictul din Ucraina, Kurt Volker, cât și omologul său rus, Vladislav Surkov, au oferit luna trecută o evaluare optimistă a discuțiilor despre o eventuală misiune ONU de menținere a păcii pentru a pune capăt luptelor, care au ucis mai mult de 10.300 de oameni din aprilie 2014.

Vladimir Putin a sugerat o misiune ONU limitată de menținere a păcii în estul Ucrainei, misiune pe care mulți în Occident o văd drept o ocazie de a negocia o forță mai largă a ONU pentru a restabili ordinea. Un raport al fostului șef al NATO Anders Fogh Rasmussen - acum un consilier al președintelui Ucrainei Petro Poroșenko, care a vorbit vineri seara cerând retragerea trupelor rusești – a fostprezentat oficialilor, inclusiv reprezentantului special al SUA în Ucraina, Kurt Volker.

Petro Poroșenko vorbind la conferința de la Munhen

Peste 700 de observatori civili neînarmați ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) desfășoară în prezent misiuni de monitorizare a conflictului, dar acestea nu au redus tensiunile.

Înainte de deschiderea Conferinței de la München, vineri, președintele și principalul organizator Wolfgang Ischinger a avertizat asupra escaladării tensiunilor dintre Washington și Phenian, legăturile tensionate dintre NATO și Rusia, posibila „destrămare” a tratatelor de neproliferare și „creșterea naționalismului și a iliberalismului”, pe care el le vede ca pe niște „mari amenințări asupra principiilor fundamentale ale ordinii internaționale”.

„În ultimul an, lumea s-a apropiat - mult prea aproape! – de riscul unui conflict major”, a spus Ischinger.

Wolfgang Ischinger

Președintele rus Vladimir Putin, care și-a folosit singura apariție la conferință în 2007 pentru a critica în mod vehement Statele Unite pentru ceea ce el vede ca pe rolul lor periculos și destabilizator în lume, l-a trimis la München pe ministrul de externe Serghei Lavrov. Secretarul pentru apărare al președintelui american Donald Trump, Jim Mattis, și consilierul pentru securitate națională, McMaster, se numără printre reprezentanții Washingtonului la conferință, precum și directorul CIA, Mike Pompeo.

Din câte s-a putut afla, Lavrov va sublinia astăzi că Moscova și Washington ar trebui să coopereze în sfere de interes comun și va descrie înrăutățirea relațiile dintre SUA și Rusia ca fiind o vină a administrației anterioare din SUA, a lui Barack Obama.

Alți lideri mondiali și înalți oficiali programați să se adreseze conferinței includ premierul britanic Theresa May, care a vorbit sâmbătă dimineața despre consecințele Brexit, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prim-ministrul francez Edouard Philippe, premierul israelian Benjamin Netanyahu, ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif și prim-ministrul turc Binali Yildirim.

Alte provocări globale care vor fi discutate la conferința de la Munchen includ cooperarea în domeniul apărării dintre UE și NATO, impactul tehnologiei asupra democrației și securitatea nucleară.

Theresa May a cputat să dea asigurări cu privire la viitoarea cooperare în domeniul securității dintre Marea Britanie și UE. Guvernul britanic, care are cel mai mare buget de apărare în rândul țărilor UE, speră că prin oferirea unora dintre aranjamentele sale de securitate cu UE îl va ajuta să câștige concesii în viitoarele relații comerciale.