Conferința internațională a donatorilor pentru Liban: ajutoare promise de peste 250 de milioane de euro

Proteste la Beirut după explozia puternică de marți care a ucis cel puțin 154 de oameni și a distrus mare parte a capitalei libaneze, 8 august 2020.

La conferința internațională a donatorilor pentru Liban s-au promis ajutoare de peste 200 de milioane de euro, a declarat duminică seară ministrul de externe german Heiko Maas, la televiziunea publică ZDF.

Președinția franceză a informat că s-au promis aproape 300 de milioane de euro. Conferința nu s-a încheiat cu un comunicat oficial care să precizeze volumul ajutoarelor promise.

Germania va participa cu 30 de milioane de euro, bani cu care vor fi sprijinite în primul rând misiunile internaționale de ajutorare a Libanului, coordonate de Națiunile Unite sau Crucea Roșie. „Sunt structuri cu care colaborăm de mult timp și care ne dau siguranța că banii vor ajunge la cei care au nevoie”, a precizat Maas.

Uniunea Europeană, pe de altă parte, a anunțat că-și dublează la peste 60 de milioane de euro ajutorul de urgență pentru Liban.

Între timp, la Beirut, sute de oameni s-au adunat din nou în centrul orașului pentru a protestat împotriva unui sistem politic corupt, responsabil – în opinia lor – pentru exploziile devastatoare de marți, 4 august, soldat cu cel puțin 154 de morți și mii de răniți. O mare parte din Beirut a fost distrusă de deflagrație, iar peste 300 de mii de oameni se estimează că au rămas fără case. Autoritățile libaneze estimează că pierderile cauzate de detonarea a peste 2.700 de tone de nitrat de amoniu – depozitat neglijent de peste 6 ani în portul din Beirut – se ridică la aproape 15 miliarde de dolari.

Conferința donatorilor a avut loc la inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron, care a vizitat capitala libaneză la scurt timp după explozii, iar printre participanți s-a numărat și președintele american Donald Trump.

Premierul Hassan Diab a declarat că este dispus să ceară organizarea de alegeri generale anticipate pentru a pune capăt crizei, propunere care va fi discutată în ședința de guvernul de luni.