Conflict Terminal: Aeroportul din Donețk - 10 ani pe linia frontului

Această fotografie, din iunie 2012, arată clădirea terminalului Aeroportului Internațional Donețk Serghei Prokofiev, la scurt timp după deschiderea sa, din mai, același an.

Astăzi, aceasta este tot ce a mai rămas din aeroport. În ultimii 10 ani, clădirea aflată aproape de linia frontului a fost redusă la ruine. 

Lucrările de construcție în februarie 2011.

Aeroportul modernizat din Donețk a fost terminat la timp pentru a primi echipe și fani pentru Campionatul European de Fotbal UEFA 2012, pe care Ucraina l-a găzduit împreună cu Polonia.

Stațiile de autobuz și de taxi pe terenul noului aeroport în iunie 2012.

El a fost numit după compozitorul rus Serghei Prokofiev, care s-a născut în ceea ce este acum regiunea Donețk din Ucraina în 1891.
 

Copii ascultând un muzician care exersează în interiorul aeroportului, în martie 2014.

La deschiderea aeroportului în mai 2012, viceprim-ministrul Ucrainei a prezis că noua structură elegantă va deservi aproximativ 4 milioane de pasageri pe an, deja în 2015.

Milițieni susținuți de Rusia patrulează în interiorul aeroportului pe 26 mai 2014.

Separatiștii au ocupat aeroportul din Donețk imediat după ce alegerile prezidențiale l-au adus la putere pe Petro Poroșenko pe 25 mai, după înlăturarea președintelui pro-rus Viktor Ianukovici.

 

Un elicopter de atac ucrainean trage asupra aeroportului deținut de separatiști pe 26 mai 2014.

Până pe 27 mai 2014, aeroportul fusese recapturat de forțele ucrainene, care l-au controlat timp de câteva luni, în vreme ce războiul cu separatiștii susținuți de Rusia se extindea în regiunea estică Donbas.

Separatiști susținuți de Rusia în interiorul ruinelor aeroportului Donețk în timpul celei de-a doua bătălii pentru aeroport, în octombrie 2014.

În septembrie 2014, forțele separatiste au lansat un atac asupra trupelor ucrainene baricadate în interior. Aeroportul era singurul punct de sprijin rămas pentru Kiev în Donețk, după ce orașul estic fusese preluat de forțele pro-Kremlin.
 

Un vehicul arde în interiorul aeroportului pe 16 octombrie 2014.

În mijlocul luptelor „corp la corp” din finalului anului 2014 până în începutul anului 2015, aeroportul a fost redus la ruine, iar forțele susținute de Rusia au recâștigat în cele din urmă controlul.

Graffiti lăsat de luptătorii ucraineni în interiorul aeroportului, în martie 2015.

Începând cu 2015, aeroportul a devenit un loc de linie de front între forțele ucrainene și cele susținute de Rusia. 

Un cuplu privește ruinele aeroportului în aprilie 2017.

După ce Kremlinul a lansat invazia totală asupra Ucrainei în februarie 2022, întregul teritoriu al aeroportului distrus a fost preluat de forțele ruse, până în noiembrie a aceluiași an.

Cea mai recentă imagine a ruinelor aeroportului, luată pe 26 mai 2024.

Astăzi, aeroportul distrus se află ferm sub controlul rusesc. Cu toate acestea, având linia frontului aproximativ la 20 de kilometri distanță, el rămâne în bătaia artileriei ucrainene, ceea ce înseamnă că este probabil să rămână ruină în viitorul previzibil.

Până în mai 2014, Donețk avea unul dintre cele mai moderne aeroporturi din Ucraina. Dar când luptele au izbucnit acolo acum un deceniu, locul a fost redus la ruine și rămâne un teritoriu al nimănui până în ziua de azi.