Zeci de răniți în Bishkek, în urma violențelor în masă împotriva străinilor

Sute de locuitori din Bișkek s-au adunat în capitala Kârgâzstanului în noaptea de 17 mai.

Guvernul din Kârgâzstan spune că 28 de persoane au fost rănite, inclusiv trei străini, în violențe de masă care au avut loc în capitala Bishkek în noaptea de 17-18 mai și care par să fi fost îndreptate împotriva studenților străini și imigranților.

Violențele au izbucnit după ce un videoclip în care se presupune că studenți kârghâzi se băteau cu studenți egipteni de la medicină pe 13 mai a fost distribuit online, devenind viral. Mai multe grupuri de kârgâzi s-au organizat în mai multe locuri din Bishkek, după ce utilizatorii rețelelor sociale au afirmat că cei bătuți erau tineri kârgâzi.

În noaptea de pe 17-18 mai, alte înregistrările video distribuite online au arătat mulțimi atacând ceea ce păreau a fi studenți străini pe stradă, dar și într-un cămin. Poliția a intervenit mai târziu, încercuind zonele unde s-au adunat grupurile de bătăuși.

Violențele au provocat reacții diplomatice din partea Pakistanului și Indiei, care și-au avertizat studenții din Bishkek să nu iasă în stradă.

Muhammad Ihtisham Latif, un student pakistanez la medicină în Bishkek, a declarat pentru serviciului pakistanez al RFE/RL că localnicii „protestează și bat studenți pakistanezi și indieni”, vânându-i prin cămine și case, după ce „studenți egipteni s-au ciocnit cu kârgâzii”.

Prim-ministrul pakistanez, Shehbaz Sharif, și-a exprimat „îngrijorarea profundă”, spunând într-o declarație că a îndrumat ambasadorul Pakistanului la Bishkek să ofere toată asistența necesară studenților pakistanezi.

„Am stabilit contactul cu autoritățile kârgâze pentru a asigura protecția studenților pakistanezi”, a declarat ministrul de externe pakistanez, Ishaq Dar.

Guvernul kârgâz a spus într-un comunicat că a fost deschisă o anchetă și cei găsiți vinovați vor fi pedepsiți, respingând ceea ce a numit „insinuări menite să incite intoleranța față de studenții străini”, dar părând să pună vina pentru violențe pe seama imigranților ilegali. În comunicat se spune că autoritățile au luat „măsuri decisive pentru a suprima migrația ilegală și a expulza persoanele nedorite din Kârgâzstan”.

Your browser doesn’t support HTML5

Forțele de securitate din Kârgâzstan au izolat unele zone din Bișkek pe fondul violențelor

Șeful Comitetului de Stat pentru Securitate Națională (UKMK) din Kârgâzstan, Kamchybek Tashiev, a spus într-un mesaj că 500-700 de localnici cu vârste între 18 și 25 de ani s-au adunat în centrul orașului pentru a protesta împotriva a ceea ce au spus că este creșterea numărului de imigranți care lucrează în Kârgâzstan.

Ministrul Sănătății, Alymkadyr Beishenaliev, a declarat într-un comunicat că trei cetățeni străini au fost internați pentru îngrijiri medicale după ciocniri, fără a le dezvălui naționalitățile.

Separat, ambasada Pakistanului a declarat că 14 cetățeni pakistanezi au fost răniți în incident.

Incidentul are loc în contextul unei campanii a autorităților kârgâze de a expulza lucrătorii străini. Pe 16 mai, UKMK a anunțat arestarea a 28 de muncitori pakistanezi presupus ilegali. Pe 15 mai, poliția din Bishkek a interzis serviciile de livrare la domiciliu, în care erau implicați de peste 400 de studenți străini pe motociclete și scutere, invocând preocupări legate de siguranța traficului.

După relatările Serviciului kârgâz al RFE/RL (editor - Alexandru Eftode)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te