Congresul american pe punctul de a adopta legea care sancționează subminarea autonomiei Hong Kong-ului

Poliția din Hong Kong intervine masiv împotriva manifestanților care marcau ziua retrocedării fostei colonii britanice, 1 iulie 2020.

În Statele Unite, Camera Reprezentanților a aprobat o lege care prevede sancțiuni pentru orice grup care subminează autonomia Hong Kong-ului sau limitează libertățile de care se bucură locuitorii fostei colonii britanice, retrocedate Chinei în 1997. Este o reacție la adoptarea de către Beijng a noii legi a securității naționale pentru Hong Kong, considerată cea mai gravă încercare a de submina principiul de bază „o țară, două sisteme” care guvernează relația dintre Hong Kong și China continental.

Legea, adoptată în unanimitate pe 1 iulie, prevede penalizarea băncilor care fac afaceri cu oficialități chineze implicate eventual în aplicarea noii legi a securității. Sunt vizați și membri ai conducerii Partidului Communist din China, responsabili pentru adoptarea noii legi a securității precum și unitățile de poliție care au suprimat protestele din Hong Kong.

Legea din Camera Reprezentanților ar putea fi dezbătută deja joi, 2 iulie, în Senat unde a fost adoptată o lege similară săptămâna trecută. Pentru a ajunge la președintele Donald Trump, pentru promulgare, Senatul trebui mai întâi să aprobe versiunea Camerei Reprezentanților sau să adopte o formă de compromise între cele două versiuni.

Pe 1 iulie s-au împlinit 23 de ani de la retrocedarea fostei colonii britanice.

În Hong Kong, poliția a intervenit cu brutalitatea împotriva manifestanților care marcau ziua retrocedării, peste 70 de persoane au fost reținute. În baza noii legi a securității naționale, anumite forme de protest ar putea aduce cu sine ani grei de pușcărie, chiar închisoare pe viață.