Congresul american se pregătește de o ultimă confruntare legată de alegerile prezidențiale

Congresul american, Washington.

Miercuri, 6 ianuarie, Congresul se reunește pentru a confirma votul Colegiului Electoral, care a certificat victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie în fața președintelui republican Donald Trump. Ca și votul din Colegiul Electoral, unde Biden a primit cele 306 voturi câștigate în noiembrie, față de 232 pentru Trump, și cel din Congres ar trebui să fie o formalitate. Nu însă cu aceste alegeri, pe care președintele Trump le consideră încă, fără nici o dovadă, „o mare fraudă”. Echipa lui de campanie a înaintat zeci de interpelări în justiție, în tentativa de a răsturna rezultatele în așa-numitele state indecise (swing states) dar aproape toate au fost respinse de la bun început, din lipsă de argumente sau dovezi.

### Vezi și... ### Donald Trump: „Trebuie să fim ținuți minte pentru ce s-a făcut”

Pe 6 ianuarie, un grup de republicani din Camera Reprezentaților și un senator republican, Josh Hawley din statul Missouri au anunțat că vor contesta rezultatul alegerilor în cel puțin un stat așa-numit indecis. Ceea ce nu va schimba deznodământul: victoria lui Biden va fi confirmată dar va face dintr-un act formal, o dezbatere cu vot. Fiecare obiecție poate face obiectul unei dezbateri de până la două ore, urmată de un vot. Ca rezultatul alegerilor într-un stat să fie infirmat, este nevoie de o majoritate – în ambele Camere, ceea ce nu se va întâmpla pentru că nici măcar în Senatul dominat de republicani, inițiativa nu se bucură de sprijinul celorlalți membri ai partidului.

### Vezi și... ### În Statele Unite, se redefinesc polii de putere pe scena politică

Chiar liderul republican al senatului, Mitch McConnell și-a îndemnat colegii de partid să accepte rezultatul votului, pentru a nu submina și mai mult încrederea în sistemul electoral american. Într-o discuție cu republicanii din Senat, McConnell a calificat inițiativa senatorului de Missouri drept „groaznică” în timp ce al doilea republican ca rang tot în Senat, John Thune a atras atenția că „ne tragem singuri un glonț în picior”. Ambii au fost până acum susținători consecvenți ai președintelui Trump.

Inaugurarea lui Biden este programată pe 20 ianuarie.

În statul Georgia, pe de altă parte, marți, 5 ianuarie au loc alegeri pentru două locuri de senatori, un vot care va determina care partid controlează camera superioară a Congresului: cu numai o victorie, republicanii își mențin controlul asupra Senatului cel puțin încă doi ani. Democrații, pe de altă parte, au nevoie să câștige ambele curse după care votul decisiv în Senat, al 51-lea, i-ar reveni vice-președintei democrate Kamala Harris.