Consilierul american pentru securitate națională: ne aflăm în fereastra de timp când Rusia poate invada Ucraina

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat că Rusia este pregătită să invadeze Ucraina în câteva zile sau săptămâni, dar că ar putea alege în cele din urmă calea diplomatică pentru a dezamorsa tensiunile pe care le-a creat prin concentrarea de trupe ruse la granițele vecinei sale vestice.

Sullivan a vorbit într-un interviu pe 6 februarie la televiziunea americană Fox News, după ce un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a insistat că tensiunile pot fi aplanate pe cale diplomatică, iar ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a avertizat că nu trebuie dat crezare unor „predicții apocaliptice”, în timp ce Statele Unite au trimis trupe suplimentare în Polonia. „Ne aflăm în fereastra de timp [prielnică pentru o ofensivă n.r.]. Rusia ar putea trece la acțiuni militare împotriva Ucrainei în orice zi, peste câteva săptămâni sau ar putea opta în schimb pentru calea diplomatică”, a spus Sullivan.

O posibilă ofensivă rusă ar putea include anexarea regiunii Donbas a Ucrainei, atacuri cibernetice ori o invazie la scară largă a Ucrainei, a mai spus consilierul american pentru securitate națională într-un interviu separat la televiziunea NBC.

### Vezi și... ### Primii militari americani, forțe suplimentare, au sosit în Polonia

Mihailo Podoliak, consilierul al președintelui ucrainean, a spus mai devreme că activitatea recentă a Rusiei a avut scopul să „asigure o presiune psihologică masivă constantă” și reprezintă „nicio surpriză”.

Moscova a negat acuzațiile Occidentului despre faptul că masarea de trupe ruse la granițele Ucrainei ar sugera pregătiri de invazie.