În timp ce Lavrov, care a preluat președinția rotativă a Consiliului de Securitate format din 15 membri, conducea o reuniune privind „multilateralismul eficient”, a fost supus unor critici dure pentru agresiunea țării sale împotriva Ucrainei, iar Moscova a fost acuzată de atrocități și de „călcarea în picioare” a Cartei ONU.
Multe guverne (occidentale, dar nu numai) au atacat decizia Rusiei de a convoca reuniunea Consiliului de Securitate - denumită „Multilateralismul eficient prin apărarea principiilor ONU” - pe fondul războiului Moscovei împotriva Ucrainei.
Lavrov le-a spus membrilor Consiliului de Securitate că „la fel ca în timpul Războiului Rece, am ajuns la un prag periculos, poate chiar mai periculos. Situația se înrăutățește odată cu pierderea încrederii în multilateralism”.
### Vezi și... ### Rusia a comis crime de război în Herson (raport Human Rights Watch)Cu toate acestea, membrii occidentali au atacat afirmațiile Rusiei privind apărarea multilateralismului și a Cartei ONU, arătând direct spre războiul Moscovei în Ucraina.
Înainte de remarcile lui Lavrov, secretarul general Antonio Guterres, așezat alături de ministrul rus de externe, a declarat în cadrul reuniunii că invazia Moscovei în Ucraina „provoacă suferințe masive prin devastarea țării și a populației”. „Tensiunile dintre marile puteri se află la un nivel maxim istoric. La fel sunt și riscurile de conflict din cauza unei aventuri sau a unor calcule greșite”, a declarat Guterres.
Guterres a îndemnat, de asemenea, la continuarea acordului de export de cereale negociat de ONU cu Ucraina, pe care Rusia a amenințat că îl va anula din cauza a ceea ce numește „obstacole” occidentale în calea exportului de alimente și îngrășăminte rusești. El a spus că „cooperarea este esențială pentru a crea o mai mare securitate și prosperitate pentru toți”.
Ulterior, un purtător de cuvânt al ONU a declarat că Guterres i-a înmânat lui Lavrov o scrisoare pentru președintele rus Vladimir Putin în care propune modalități de îmbunătățire a acordului privind cerealele. De asemenea, au fost trimise scrisori liderilor din Turcia, țara care a ajutat la medierea acordului, și către Ucraina.
### Vezi și... ### Marea Britanie blochează difuzarea reuniunii ONU privind copiii ucraineni convocată de RusiaPe de altă parte, ambasadoarea americană Linda Thomas-Greenfield a declarat că o dezbatere privind multilateralismul eficient ar fi importantă, „chiar dacă a fost convocată de un membru al consiliului ale cărui acțiuni arată un dispreț flagrant pentru Carta ONU”. Ea a spus că Rusia dă dovadă de ipocrizie convocând o asemenea dezbatere, în vreme ce-și invadează vecinul, Ucraina și lovește „în inima Cartei ONU și a tuturor valorilor care ne sunt dragi".
„Acest război ilegal, neprovocat și inutil contravine direct principiilor noastre cele mai împărtășite, potrivit cărora un război de agresiune și de cucerire teritorială nu este niciodată, niciodată acceptabil”, a spus ea, acuzând totodată Rusia de atrocități și crime de război: „În timp ce stăm aici, forțele rusești continuă să ucidă și să rănească civili în Ucraina".
Adesându-i-se direct lui Lavrov, ambasadoarea SUA l-a îndemnat să elibereze un jurnalist american și un fost pușcaș marin american deținuți în Rusia pentru ceea ce Washingtonul și alții numesc acuzații inventate. „Vă cer chiar acum să îi eliberați imediat pe Paul Whelan și Evan Gershkovich, să îi lăsați pe Paul și Evan să se întoarcă acasă”, a declarat Thomas-Greenfield.
### Vezi și... ### Zelenski: Prezența Rusiei la președinția Consiliul de Securitate ONU este „absurdă”Ambasadoarea britanică Barbara Woodward a declarat, la rândul ei, că „la mai mult de un an de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, președintele Putin a adus suferințe inimaginabile în această țară, călcând în picioare Carta ONU”. „Mii de ucraineni au fost uciși și milioane de oameni au fost strămutați”, a spus ea, adăugând că miliarde de persoane din întreaga lume au fost afectate de creșterea prețurilor la energie și de nesiguranța alimentară din cauza invaziei.
Ishikane Kimihiro, emisarul japonez, a criticat invazia Moscovei în Ucraina și a cerut retragerea imediată a forțelor ruse din țară. „Este o ironie, chiar o tragedie, faptul că Federația Rusă, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, își continuă agresiunea unilaterală împotriva Ucrainei, în timp ce găzduiește o dezbatere deschisă despre multilateralismul eficient prin apărarea principiului Cartei ONU.” „Agresiunea continuă și neprovocată a Rusiei nu este altceva decât o sfidare totală a principiului Cartei ONU”, a spus el.
„Rusia trebuie, în primul rând, să-și retragă toate trupele și echipamentele militare de pe teritoriul Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional, imediat și necondiționat", o măsură, a spus el, susținută de o majoritate „covârșitoare” a membrilor ONU.
Victimele primul an de război în Ucraina
- Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a verificat un număr total de 8.006 decese în rândul populației civile, de la lansarea invaziei ruse pe 24 februarie 2022.
- Dintre aceștia, 487 erau copii.
- Numărul civililor răniți este estimat la 13.287.
- OHCHR a precizat că cifrele reale ar putea fi mai mari.
- Cel mai mare număr de decese în rândul civililor a fost înregistrat în martie 2022, peste 3.900.
- Numărul militarilor decedați nu poate fi verificat în acest moment, fiind raportat de de autoritățile guvernamentale din Rusia și Ucraina.
- Între 14 aprilie 2014 și 31 decembrie 2021, se estimează că au murit în jur de 14.400 de persoane, inclusiv civili și militari, în lupte din regiunile separatiste ucrainene Donețk și Luhansk, susținute de Rusia.
- Dintre acestea, cel puțin 3.400 erau civili.
(sursă: OHCHR, 25 februarie 2023)