Consiliul mamelor și soțiilor soldaților ruși își suspendă activitățile la presiunea guvernului

Reuniunea „Consiliului mamelor și soțiilor” din Rusia, Moscova, 20 noiembrie 2022

Consiliul Mamelor și Soțiilor a anunțat încetarea activității din cauza înscrierii mișcării în registrul „agenților străini”.

Olga Țukanova, una dintre conducătoarele acestei organizații, a anunțat suspendarea grupului pe canalul Telegram al Consiliului precizând că atât ea, cât restul și consiliul au fost incluse în registru, printre altele, pentru că a postat materiale Sever.Realii.
În videoclip, Olga Țukanova spune că consiliul a decis să nu mai lucreze, deoarece consideră că statutul de „agent străin” și necesitatea de a eticheta toate publicațiile sunt umilitoare.

„Nu vrem să acționăm mai departe cu acest stigmat, pentru că în această formă este umilitor pentru femei. Am decis că formula în care a activat Consiliul Mamelor și Soțiilor a lucrat în toate aceste luni nu mai este viabilă. Nu ne recunoaștem ca agenți străini, pentru că suntem mame, soții, oameni ai acestui pământ pe care mă aflu acum”, a spus Țukanova.

Potrivit acesteia, în instanțele de contestare a statutului de „agent străin” s-a dovedit că Consiliul Mamelor și Soțiilor a fost înscris în registru deoarece o publicație media recunoscută ca „agent străin” a fost repostată pe canalul de telegramă al mișcării. Tsukanova nu a precizat la ce publicație făceau referire instanțele.

În opinia sa, ea personal a fost inclusă în registru datorită faptului că „a vorbit despre problemele mobilizaților” și a postat și materiale din publicațiile cuprinse în registru, inclusiv articole Sever.Realii. „Ministerul Justiției m-a considerat agent străin, mai ales pentru că am preluat materiale de la dumneavoastră”, susține ea într-un comentariu adresat editorilor.

Țukanova a declarat că nu a acționat în interesul statelor străine și că, după ce Consiliul Mamelor și Soțiilor va încetat să mai lucreze, va continua să vorbească despre problemele mobilizaților.

### Vezi și... ### „Vladimir Vladimirovici, răspunde!” Mamele soldaților ruși îl provoacă pe Putin

Ce este Consiliul Mamelor și Soțiilor

Consiliul Mamelor și Soțiilor este o mișcare socială nonguvernamentală care s-a format după începerea mobilizării rezerviștilor ruși pentru a fi trimiși la război în Ucraina. Majoritatea membrilor sunt rude ale rușilor mobilizați sau ale recruților.
Mamele și soțiile celor mobilizați nu iau poziții antirăzboinice categorice, dar vorbesc despre numeroase încălcări în timpul mobilizării: trimiterea de recruți neantrenați în prima linie, furnizarea defectuoasă a uniformelor și echipamentului, precum și probleme legate de condițiile de locuire și hrană.

În noiembrie 2022, Consiliul Mamelor și Soțiilor a organizat o întrunire la Moscova. Activiștii au cerut ca reprezentanții Ministerului rus al Apărării să vină la masa lor rotundă, dar nu au primit niciun răspuns. Ulterior, Olga Țukanova s-a plâns că este urmărită. Olga Țukanova a fost reținută și hărțuită de mai multe ori.
De asemenea, reprezentanții „Comitetului mamelor soldaților” nu au fost invitați la întâlnirea președintelui rus Vladimir Putin cu mamele celor mobilizați pe 25 noiembrie: după cum au aflat publicațiile independente, mulţi dintre cei invitaţi acolo erau oficiali ai „Rusia Unită” şi ai administraţiilor locale.

### Vezi și... ### „Mamele Potemkin” ale lui Putin și când «El País» crede că România a făcut parte din URSS

În noiembrie 2022, la cererea Parchetului General al Rusiei, rețeaua socială VKontakte a blocat grupul de mișcare socială Consiliul Mamelor și Soțiilor .
Olga Țukanova a început activitățile sociale după ce fiul ei a fost mobilizat și trimis în Ucraina. Ea a înființat grupuri pe rețelele de socializare și i-a încurajat pe cei care aveau rude mobilizate să li se alăture. Consiliul cuprinde la ora actuală reprezentanți ai 89 de orașe rusești.

La 26 mai 2023, Consiliul Mamelor și Soțiilor a fost inclus în registrul „agenților străini”. Tot atunci a fost inclusă și Olga Țukanova în acest registru.