Consiliul orășenesc din Rezina a refuzat cererea CEC de a deschide secții de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană

Consiliul orășenesc din Rezina a invocat îngrijorări legate de pandemia de coronavirs și a refuzat cererea Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a oferi spații publice pentru trei secții de votare pe care autoritățile electorale vor să le deschidă în oraș pentru alegătorii din regiunea transnistreană, la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

Ziarul de Gardă relatează că decizia de la Rezina a fost luată vineri, după ce refuzuri similare au fost exprimate de satele Răscăieți și Gura Bâcului. CEC vrea să amplaseze la Rezina patru din cele 42 de secții de votare preconizate pentru alegătorii din regiunea transnistreană, dar consiliul orășenesc a acceptat doar una, spunând că în celelalte nu va putea asigura un acces fluid al alegătorilor și evitarea aglomerației. Șeful CEC, Dorin Cimil, a spus, luni, că autoritățile electorale s-au plâns Cancelariei de Stat, încercând să identifice alte locații.

Tot luni, Biroul Politici de Reintegrare a estimat la aproape 250 de mii numărul alegătorilor din regiunea transnistreană și a dat asigurări că aceștia vor putea vota în 22 de localități din Zona de Securitate, precum și în municipiile Chișinău și Bălți. Opoziția pro-europeană și-a exprimat îngrijorarea că secțiile pentru alegătorii din regiunea transnistreană, cele mai numeroase de după războiul din 1992, pot fi folosite pentru aducerea organizată a alegătorilor la vot, după ce asemenea cazuri au fost semnalate în timpul alegerilor parlamentare din 2019.