Ministerul Energiei a anunțat, pe 17 februarie, că lucrările de excavare a gropilor de fundație pentru pilonii liniei electrice Vulcănești-Chișinău s-au extins în zona localității Cenac din raionul Cimișlia, iar numărul echipelor de muncitori a fost suplinit.
Totodată, săptămâna viitoare încă o „echipă de specialiști din Turcia” va ajunge în R. Moldova și va continua lucrările în raionul Cimișlia. Lucrările se mai desfășoară în UTA Găgăuzia, raioanele Leova, Cahul (satul Borceag) și Taraclia.
Potrivit ministerului, lucrările de construcție sunt realizate în volum de 22%, iar progresul general al implementării proiectului (care include și proiectare, furnizarea materialelor de construcție etc.) este de circa 50%.
Linia Vulcănești-Chișinău are ca scop interconectarea energetică dintre România și R. Moldova, ocolind regiunea transnistreană. Autoritățile au promis că lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul lui 2025.
Deși proiectul a fost inițiat în 2020, lucrările de construcție a liniei au fost lansate efectiv în luna aprilie 2024. Proiectul este finanțat de Banca Mondială, iar lucrările sunt efectuate de către compania indiană KEC International Limited.
La lansarea lucrărilor, președinta Maia Sandu declara că linia electrică Vulcănești-Chișinău este „unul dintre cele mai importante proiecte de la independență încoace” și „un punct de cotitură” pentru asigurarea independenței energetice a Republicii Moldova.
Mai recent, progresul lucrărilor a fost discutat de premierul moldovean Dorin Recean cu companiile și instituțiile implicate în construcții în cadrul unei ședinței din 16 ianuarie, care a avut loc la Guvern. Recean că proiectul este unul „de importanță strategică” în asigurarea securității energetice a țării și a cerut urgentarea lucrărilor.
Reprezentanții companiei KEC International Limited, care a câștigat licitația de realizare a lucrărilor în 2021, au dat asigurări că, din martie, odată cu încălzirea vremii, vor crește numărul de muncitori în teren. Potrivit autorităților, linia Vulcănești-Chișinău va putea asigura 50% din consumul de energie electrică al R. Moldova.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te