Consumatorii casnici vor fi compensați în funcție de consumul de gaze pe lună

Premierul Natalia Gavrilița (foto arhivă).

Guvernul a aprobat și anunțat miercuri compensațiile promise pentru populație în urma scumpirii gazului.

Pentru toți consumatorii casnici, executivul a stabilit două trepte de compensare a consumului de gaze naturale: pentru primii 50 de m3 tariful va fi de 6,8 lei, pentru consumul de la 50 de m3 până la 150 de m3 se va achita un tarif final de 7,9 lei pentru m3. Tot ce va trece de 150 de m3 va fi achitat la prețul stabilit marți de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) – de aproape 11 lei.

Datele prezentate de șefa cabinetului de miniștri, Natalia Gavrilița, arată că 2/3 dintre consumatorii casnici nu depășesc un consum de 150 de m3 de gaze naturale în perioada rece a anului. Prim-ministra Gavriliță a precizat că aceste compensații vizează doar consumatorii casnici, nu și agenții economici.

Your browser doesn’t support HTML5

Igor Grosu: Nu avem niciun angajament politic în cadrul contractului cu Gazprom

Pentru aceste compensații, pentru următoarele cinci luni, guvernul a estimat un buget de 1,6 miliarde de lei. Jumătate din această sumă va fi distribuită pentru compensarea creșterii tarifului la gaz, peste 520 de milioane pentru ajutoarele de iarnă și 340 de milioane de lei pentru compensarea creșterii tarifului la căldură și apă caldă, a precizat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari. El a mai adăugat că indemnizațiile în sezonul rece, pentru familiile cu venituri modeste, vor crește de la 500 la 700 de lei, iar de ele vor beneficia aproape 300 de mii de gospodării.