Știrile presei moldovene
Toți consumatorii noncasnici vor primi compensații pentru primii 500 de metri cubi de gaze consumați lunar, în perioada ianuarie-martie 2023, în mărime de 12,27 lei (fără TVA)/1 m.c, potrivit Ziarului de Gardă. O altă prevedere inclusă în mecanismul elaborat de Ministerul Economiei se referă la acordarea compensațiilor întreprinderilor cu consum sporit de gaze naturale din sectoarele: agroalimentar, a îmbrăcămintei și încălțămintei, a sticlei, covoarelor, a articolelor de hârtie și carton. Companiile vor putea solicita al doilea tip de compensații în cazul în care factura lunară la gaze (fără TVA) reprezintă cel puțin 5% din valoarea livrărilor de mărfuri și servicii din luna respectivă. Și în acest caz se stabilește compensația pentru gaze în cuantum de 12,27 lei (fără TVA)/1 m.c., dar nu mai mult de 1,5 milioane de lei per consumator noncasnic pe lună. Din suma compensată se va exclude compensarea pentru primii 500 de metri cubi.
Potrivit Jurnal TV, Moldova pierde încă un proces la CEDO din cauza abuzurilor regimului Plahotniuc, care a făcut dosare la comandă. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a constatat că omului de afaceri Valentin Eșanu i-a fost încălcat dreptul la justiție corectă. Valentin Eșanu a fost eliberat din arest în iunie 2019, imediat după schimbarea guvernării. El a fost învinuit în trei dosare, după ce a vorbit, în 2014, despre monopolul la exportul metalelor feroase și neferoase din R. Moldova.
În 2022, situația mass-mediei din Republica Moldova a fost marcată de probleme grave. Chiar dacă, comparativ cu anii precedenți, a fost înregistrată o ușoară evoluție a stării presei din Republica Moldova, progresul înregistrat nu poate fi calificat drept o tendință stabilă, arată Indicele privind Situația Presei în Moldova (ISPM) în anul 2022, lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), scrie jurnal.md. Raportul arată, între altele, că la factorii vechi de influență asupra securității presei și a jurnaliștilor s-au adăugat probleme noi, generate de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei.
Replicamedia.md scrie că prima porțiune din drumul de ocolire a municipiului Chișinău a fost deschisă, astăzi, pentru circulație. Sectorul are o lungime de 6,6 km, patru benzi de circulație, două intersecții cu sens giratoriu. Prima licitație pentru construcția centurii Chișinău a fost făcută încă anul 2014, dar procesul de realizare a fost blocat timp de mai mulți ani. Valoarea proiectului este de peste 9,9 milioane de euro, bani alocați de Banca Europeană de Investiții. În perioada următoare, vor fi lansate și licitațiile pentru construcția altor două sectoare ale centurii mun. Chișinău.
Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore
Pe Facebook, popular a devenit reportajul Europei Libere din seria „Asta-i meseria mea”. Episodul este despre Nina Dureac, poștăriță în satul Niorcani, raionul Soroca. Poștărița și-a mutat oficiul poștal în propria casă, după ce clădirea poștei din sat s-a surpat. Femeia, în vârstă de 59 de ani, spune că este poștăriță de 40 de ani.
Pe Instagram, interes a trezit postarea TV 8 în care autorii scriu despre reacția companieie Avia Invest, după ce vicepremierul Andrei Spînu a declarat că la aeroport ar exista un monopol privind serviciile de taxi. Potrivit companiei aeriene, aceste afirmații sunt false. Compania s-a referit și la noul regulament privind prestarea serviciilor de taxi în perimetrul Aeroportului, al cărui variantă finală a acestuia urmează să fie implementată în decurs de două săptămâni, după dezbaterile cu ANTA și transportatorii autorizați.