Potrivit autorităților de la Chișinău, sursele de energie electrică în perioada de referință au fost:
- SA „Termoelectrica” – 32,35 %
- SA „CET-Nord” – 5,12 %
- Întreprinderea de Stat „NHE Costești”– 1,21 %
- Energie regenerabilă – 11,83 %
- Soldul de import al energiei electrice (MD/ RO) – 49,49%
Capacitatea comercială disponibilă pentru import din România prin rețeaua ENTSO-E a fost suficientă pentru a acoperi cererea prognozată. O alocare suplimentară de 364 MW a contribuit la consolidarea securității energetice, precizează un comunicat oficial.
Pentru malul stâng al Nistrului, MGRES (Centrala de la Cuciurgan) și-a ajustat producția de energie electrică prin utilizarea cărbunelui, având rezerve estimate pentru 30-50 de zile. Totuși, din cauza consumului ridicat de energie, în regiunea transnistreană continuă deconectările planificate în evantai. Acestea includ și localitățile Copanca și Varnița (subordonate autorităților constituționale), cu intervale de întrerupere între orele 17:00-20:00 și 20:00-23:00.
În privința gazelor naturale, autoritățile spun că presiunea în rețelele de transport gestionate de Vestmoldtransgaz se menține în limitele parametrilor funcționali.
Autoritățile au îndemnat din nou cetățenii să utilizeze rațional energia electrică, în special în orele de vârf.
- Te-ar putea interesa și: Oficial de la Chișinău, despre situația din Transnistria: „Este îngrijorătoare”
În ajun, reprezentanți ai ministerului Energiei de la Chișinău au spus că monitorizează „atent evoluția” situației din regiunea transnistreană, pe care au descris-o drept „îngrijorătoare”, după sistarea livrărilor de gaze rusești de la 1 ianuarie.
În lipsa agentului termic şi a apei calde, mulți locuitori din stânga Nistrului se încălzesc cu echipamente electrice, ceea ce provoacă suprasolicitarea rețelelor. Deficitul de putere în sistemul electric din stânga Nistrului ar fi circa 30% din necesarul de consum.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te