Contestația lui Munteanu împotriva deciziei CEC de a nu-l admite în cursa electorală, respinsă de Curtea de Apel

Igor Munteanu (centru) în timpul campaniei de colectare a semnăturilor pentru a se înscrie în cursa electorală.

Judecătorii Curții de Apel Chișinău au respins contestația liderului Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, împotriva deciziei Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a nu-l admite în cursa electorală. Politicianul a spus că va ataca hotărârea instanței la Curtea Supremă de Justiție.

Potrivit deciziei judecătorești, pronunțate la 1 octombrie, cererea depusă de Munteanu a fost calificată drept neîntemeiată. Liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare are la dispoziție trei zile pentru a depune recurs la Curtea Supremă de Justiție. El a spus că este pregătit să se adreseze și la CEDO.

Într-o reacție publicată pe rețele, Munteanu a spus că așteaptă decizia motivată a instanței și a susținut că i s-ar fi lezat dreptul la apărare în acest proces. El a numit hotărârea instanței drept „ilegală, neîntemeiată în raport cu petiționare și favorizatoare pârâtului”.

La 24 septembrie, CEC a refuzat înregistrarea lui Igor Munteanu în cursa prezidențială după ce a constatat un număr insuficient de semnături valide colectate de la alegători. Din cele 17.357 de semnături depuse de Munteanu, CEC a invalidat peste 2.500 de semnături, ca rezultat, numărul acestora fiind sub plafonul minim de 15 mii pentru a fi înregistrat drept candidat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie.

Munteanu a criticat decizia CEC, despre care a spus că ar fi o „comandă politică” din partea guvernării, acuzații respinse de PAS și autoritatea electorală.

În total, CEC a înregistrat 11 candidați la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. La 25 septembrie, autoritatea electorală a aprobat modelul și textul buletinului de vot pentru scrutinul prezidențial. Acesta va avea lungimea de aproape 32 de centimetri, iar lățimea va fi de 14 centimetri.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te