Continuă erupția vulcanului din Islanda. Reykjavik nu este în pericol

Erupția, a cincea din decembrie, este cea mai puternică din zonă de când sistemele vulcanice din peninsula Reykjanes au devenit active în urmă cu trei ani, după ce se aflaseră în letargie vreme de opt secole.

Activitatea vulcanică s-a diminuat miercuri seară, dar a rămas constantă pe timpul nopții, a spus într-o declarație Agenția pentru Protecție Civilă islandeză. Nu sunt informații despre răniți.

Senzorii indică o calitate „foarte bună” a aerului în capitala Reykjavik, în vreme ce la o stație de măsurare mai apropiată de vulcan indicatorul arăta „neadecvată pentru persoane sensibile”.

Orașul Grindavik, unde numai câțiva oameni au revenit la casele lor după ce câteva case au fost distruse de lavă la începutul anului, a fost vizat din nou de un ordin de evacuare. 

Laguna Albastră, resortul termal islandez cu renume mondial, a fost închisă din cauza erupției. 

Orașul Grindavik a fost atins de lavă în erupția din decembrie anul trecut -- după care au fost reparate printre altele conductele distruse. 

Erupția văzută din capitala Reykjavik. Aeroportul Keflavik, cel mai mare din țară, funcționa joi normal. 

Un vulcan din Islanda a continuat să arunce în aer joi lavă și fum, a doua zi la rând, dar meteorologii spun că vântul va purta gazele periculoase, poluante, în direcție opusă față de capitala Reykjavik.