Reuniunea de la Viena cu participarea celorlalti semnatari – Rusia, China, Germania, Franta, Marea Britanie si Iran – survine intr-un moment in care Statele Unite urmeaza sa demareze convorbirile deocamdata indirecte cu Teheranul.
Your browser doesn’t support HTML5
Ar fi primul semnal in directia revenirii Statelor Unite in acord, dupa ce s-au retras in timpul administratiei Trump. Pina acum cele doua parti – America si Iranul – au insistat ca cealalta sa dea semnalul revenirii. Washington a cerut ca Iranul sa revina la prevederile initiale ale acordului, pe care le-a incalcat dupa retragerea Statelor Unite, ca o pre-conditie la ridicarea de sanctiuni.
### Vezi și... ### Negocieri privind revenirea SUA in acordul nuclear cu IranulIranul pe de alta parte a argumentat ca America este cea care s-a retras si in consecinta trebuie sa ridice sanctiunile prima. Obiectivul este un compromis gradual si poate si idea de a prelungi tratatul, in parametrii de natura sa rezolve citeva dintre lipsurile intelegerii initiale. Dupa ce Trump s-a retras din acord, Iranul a nesocotit prevederi cu privire la cantitatea de uraniu imbogatit pe care o poate stoca si puritatea acestuia.
Iranul a nesocotit prevederi cu privire la cantitatea de uraniu imbogatit...
Motivul pentru care Teheranul a procedat asa a fost sa forteze pe ceilalalti semnatari sa compenseze pentru pagubele produse de sanctiunile americane. Odata cu intrarea in scena a administratiei Biden, noul presedinte nu doar ca si-a manifestat intentia de a reveni in acord dar a numit ca negociatori si reprezentanti, oficialitati care au fost implicate in convorbirile initiale si care cunosc bine atit chestiunea cit si pe omologii lor iranieni.
La reuniunea de la Viena s-a stabilit formarea unor grupuri de lucru – unul pentru sanctiuni si celalalt pentru controlul inarmarii nucleare – care sa ajunga la un compromis.