Continuă tensiunile la granița polono-belarusă

Tensiunile se mențin la granița polono-belarusă. Militarii polonezi au reținut noaptea trecută aproximativ 100 de migranți care au trecut ilegal în Polonia, în timp ce sute de alți migranți au decis să renunțe și să se reintoarcă în Irak, în primul astfel de zbor, pus la dispozitie la aeroportul din Minsk pentru repatrierea migranților.

Your browser doesn’t support HTML5

Frontiera dintre Polonia și Belarus – scena tragediilor

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a denunţat orice tentativă de discuţii oficiale cu regimul belarus al lui Aleksandr Lukaşenko, apreciind că aceasta ar însemna o ”legitimare” a regimului de la Minsk

Armata poloneză a acuzat Minskul că a condus peste graniță în primele ore ale zilei de astăzi un val de zeci de migranți peste graniță , ca parte dintr-un grup de mii de oameni din Orientul Mijlociu care s-au adunat lângă granița Polonia-Belarus, în speranţa trecerii în Uniunea Europeană.

431 de migranți s-au îmbarcat într-un avion la Minsk pentru a reveni in Irak - potrivit Ministerului irakian de Externe.

### Vezi și... ### Posibile negocieri la nivel european pentru a soluţiona criza migranţilor de la granița dintre Polonia și Belarus

O purtătoare de cuvânt a liderului de la Minsk - Natallya Eismant, a declarat astazi că aproximativ 7.000 de migranți se află în prezent în Belarus , dintre care 2.000 se aflau în zonele din apropierea graniței. Cel puțin opt persoane au murit la graniță de la izbucnirea crizei în vară, inclusiv un tânăr sirian de 19 ani care s-a înecat într-un râu încercând să treacă în UE.

Your browser doesn’t support HTML5

Granița UE-Belarus: ciocniri violente

Cancelara Germaniei, Angela Merkel a vorbit cu Lukashenka ieri despre intenția Uniunii Europeană de a oferi ajutor umanitar migranților și sprijin să se întoarcă in tarile lor. Majoritatea migranților sunt irakieni.

„Uniunea Europeană creează un coridor umanitar pentru 2000 de refugiați care se află în tabără. Ne asumăm responsabilitatea -- atât cât este posibil și dacă doresc - returnarea celor 5000 de refugiați la casele lor", a spus Eismant, menționând că discuțiile cu Merkel vor continua cu privire la crearea coridorului.

Până la apelurile doamnei Merkel, UE a refuzat să-l recunoască pe Lukashenka drept lider legitim al Belarusului sau să aibă vreun contact cu el în urma alegerilor prezidențiale din august 2020, considerate fraudate de Occident și de opoziția belarusă și care au declanșat proteste massive urmate de o represiune dură din partea Minskului. Compania aeriană belarusă Belavia a anunțat într-o declarație de astazi că, în acord cu Uzbekistanul, cetățenii din Afganistan, Irak, Yemen, Liban, Libia și Siria „nu vor fi acceptați pentru transportul pe zborurile Belavia de la Tașkent la Minsk”.