Contrabandă cu țigări moldovenești „exportate” prin Aeroportul Otopeni

Membrii grupării au fost prinși de procurori și polițiști când doreau să scoată țigările prin aeroportul din Otopeni.

Rețeaua de contrabandă cu țigări moldovenești era așa de bine organizată încât folosea inclusiv mașini ca antemergător când transportau baxurile cu țigarete. În plus, gruparea se folosea de tranzitul de pe Aeroportul Otopeni pentru a duce țigările de contrabandă spre alte state membre ale Uniunii Europene. Paguba statului, doar la transporturile depistate de procurori, este de opt milioane de lei.

Județul Buzău este locul unde s-a format gruparea infracțională, în anul 2020. Rețea a fost descoperită și o parte din membri reținuți preventiv în perioada aprilie-mai, după câteva luni de monitorizare. Investigația a fost realizată de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și de Secția de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) din Buzău

Judecătorii au aprobat ca șase persoane din această rețea să fie reținute pentru 30 de zile iar pentru trei persoane a fost impusă măsura controlului judiciar.

Din datele obținute de Europa Liberă de la procurori, reiese că rețeaua era împărțită în două „departamente”, fiecare cu responsabilități și activități specifice.

Citește toată investigația: românia.europalibera.org

Doar paguba statului din evitarea plății taxelor vamale și a accizei pentru cele 15 milioane de țigarete descoperite de procurori ar ajunge la circa 8 milioane lei, așa cum a calculat pentru Europa Liberă un expert din domeniul industriei de tutun. Este vorba de transportul depistat de procurori la flagrantele din perioada aprilie-mai 2021, dar gruparea acționa de un an.