Controale suplimentare pentru pasagerii curselor avia Erevan – Chișinău

Avionul companiei FlyOne la Aeroportul Internațional Chișinău.

Compania aeriană FlyOne, care operează zborurile Erevan – Chișinău, a înăsprit regulile pentru pasageri și a introdus controale de securitate suplimentare.

Pe 3 iulie, FlyOne a anunțat că măsurile au fost luate în urma unor evenimente care au „afectat siguranța și securitatea zborurilor”, dar nu a specificat despre ce anume este vorba. Înăsprirea regulilor va ajuta statul în lupta împotriva „migrației ilegale, terorismului și altor activități ilicite ce amenință ordinea constituțională”, a precizat compania.

La sfârșitul lunii aprilie, autoritățile moldovene au confiscat la Aeroportul din Chișinău peste un milion de dolari după revenirea de la Moscova, inclusiv prin Erevan, a susținătorilor oligarhului fugar Ilan Șor, participanți la lansarea unui nou bloc politic pro-rus „Victorie/Pobeda”.

Luna trecută, un avion de pe cursa Erevan – Chișinău a aterizat de urgență la București în urma unei alerte false cu bombă. La bord se aflau inclusiv politicienii apropiați lui Șor.

Principalele modificări prevăd că, acum, lista pasagerilor de la zborurile Erevan – Chișinău va fi transmisă autorităților competente din Moldova, înainte de decolare. Totodată, toți pasagerii vor completa un formular prin care vor declara suma de bani pe care o dețin la traversarea frontierei, iar suma maximă care poate fi transportată nu poate depăși 3.000 de dolari.

Noile reguli mai prevăd:

  • Autoritățile vor efectua verificări suplimentare până la decolare și aterizare, pentru a identifica și preveni orice risc potențial de securitate.
  • Doar pasagerii care au primit confirmarea că sunt admiși la zbor vor putea continua călătoria. Pasagerii refuzați sau considerați „non-grata” nu vor putea călători și nu li se va rambursa contravaloarea biletului achiziționat.
  • În Erevan, toți pasagerii vor fi supuși unui control de securitate suplimentar, la trecerea frontierei de stat și/sau la îmbarcarea în aeronavă.
  • Persoanele competente vor verifica mijloacele bănești disponibile. Pasagerii care dețin mai mult de echivalentul a 3.000 de dolari, în numerar, și nu pot justifica proveniența banilor, nu vor putea continua călătoria. Proveniența mijloacelor bănești poate fi confirmată prin documente oficiale emise de autoritățile de stat, angajator, contracte de vânzare-cumpărare etc.

De asemenea, FlyOne a transmis că toți pasagerii trebuie să se prezinte la aeroport cu cel puțin patru ore înainte de decolare, pentru a putea parcurge toate formalitățile de securitate.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te