Controversa plăcuțelor de înmatriculare din Kosovo ia din nou amploare

Kosovo: Mașină în Zvecan cu plăcuță de înmatriculare KM, reprezentând orașul Mitrovica

Kosovo refuză să permită circulația mașinilor cu plăcuțe de înmatriculare sârbești „ilegale”, emise după 2022 decembrie, a declarat pe 18 ianuarie ministrul de interne Xhelal Svecla, acuzând Serbia de încălcarea unui acord încheiat în noiembrie în legătură cu o problemă controversată a plăcuțelor de înmatriculare auto.

Svecla a confirmat că unor mașini care aveau pe plăcuțele de înmatriculare abrevierea KM, care reprezintă orașul Mitrovica din nordul Kosovo, li s-a refuzat intrarea în Kosovo la 18 ianuarie, deoarece au fost reînmatriculate în decembrie.

### Vezi și... ### Etnicii sârbi au instalat mai multe baricade în nordul Kosovo, pe fondul tensiunilor în creștere

Acordul din noiembrie prevedea ca Serbia să nu mai producă aceste plăcuțe de înmatriculare și, potrivit oficialilor kosovari, să le reînregistreze pe cele existente.

„Serbia a încălcat acordul din noiembrie 2022 privind plăcuțele auto. Direcția de frontieră a poliției [din Kosovo] a descoperit recent cazuri de mașini cu plăcuțe ilegale reînnoite de autoritățile sârbe până în decembrie 2022. Ca urmare, intrarea acestora în Kosovo a fost refuzată”, a declarat Svecla pe Twitter.

Oficialul kosovar susține că Serbia ar trebui să fie trasă la răspundere pentru „încălcarea flagrantă” a unui acord încheiat sub auspiciile UE și pentru că „i-a invitat în mod înșelător pe sârbii din Kosovo să își reînnoiască înmatricularea mașinilor”, a mai spus el.

„Cazuri similare de mașini cu plăcuțele de înmatriculare în cauză nu vor putea intra sau funcționa pe teritoriul Republicii Kosovo, având în vedere că acestea sunt ilegale și există un acord privind încetarea producției sau reînmatricularea lor", a adăugat el pe Facebook.

Oficialii sârbi din Belgrad și Kosovo au reacționat cu nervozitate la anunțul interdicției de circulație pentru mașinile cu numere de înmatriculare KM. Petar Petkovic, șeful departamentului din guvernul sârb care coordonează relațiile cu sârbii din Kosovo, a acuzat Kosovo că încearcă să provoace noi crize și tensiuni.

El a declarat că interzicerea mașinilor cu plăcuțe de înmatriculare KM emise începând cu luna decembrie constituie o „încălcare flagrantă și o încălcare a acordului privind plăcuțele de înmatriculare” încheiat la Bruxelles în noiembrie, după o criză care a amenințat pacea în Kosovo.

Etnicii sârbi din nordul Kosovo și-au dat demisia în noiembrie din cauza planurilor guvernului de a adopta un program de conversie a plăcuțelor de înmatriculare.

Petkovic a declarat că acordul din noiembrie prevede că, până la o decizie finală în această privință, plăcuțele de înmatriculare KM pot rămâne în uz.

Potrivit acordului, Serbia a fost de acord să înceteze să mai emită plăcuțe de înmatriculare KM ilegale, iar Kosovo a fost de acord să elimine decizia privind mustrările și amenzile pentru șoferii de mașini cu astfel de plăcuțe.

Potrivit lui Petkovic, acordul prevede că Pristina este obligată să își anuleze politica punitivă de conversie a permiselor de conducere și toate activitățile legate de reînmatricularea mașinilor cu plăcuțe KM.

Petkovic a declarat că aceste acțiuni aduc noi tensiuni și probleme în nordul Kosovo și a adăugat că se așteaptă ca Uniunea Europeană, care este garantul acordului, să protejeze și să permită punerea în aplicare a acestuia.

În noiembrie, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a confirmat, de asemenea, că Serbia nu va mai emite plăcuțe de înmatriculare cu acronime sârbești pentru orașele din Kosovo și că Kosovo va suspenda alte acțiuni legate de reînmatricularea mașinilor, invitând cele două părți la discuții pentru a decide care sunt următorii pași.

### Vezi și... ### Ultranaționalist sârb: Legăturile cu mercenarii Vagner ne-ar fi de ajutor în Kosovo