Conturile de Telegram ale lui Șor, Tauber, Guțul și alții sunt indisponibile în R. Moldova și UE

La 9 octombrie, pe lista persoanelor sancționate de Uniunea Europeană a ajuns și bașcana Evghenia Guțul. Anterior, au fost sancționați fugarul Ilan Șor și deputata Marina Tauber.

Canalele de Telegram ale oligarhului fugar Ilan Șor și a mai multor aliați ai lui, printre care bașcana UTA Găgăuzia Evghenia Guțul și deputații Marina Tauber, Vasile Bolea și Alexandr Nesterovschi nu mai pot fi accesate de pe teritoriul Republicii Moldova și al Uniunii Europene.

Accesul la canalele de Telegram a fost restricționat pe 10 octombrie. Autoritățile moldovene deocamdată nu au precizat dacă restricțiile au fost impuse la solicitarea lor. Nici reprezentanții platformei sociale nu au explicat decizia.

Conturile respective în continuare pot fi accesate din Rusia. Nu sunt disponibile și alte canale girate de autoritățile moscovite, precum cel al organizației „Evrazia”.

Ilan Șor deja a reușit să creeze un cont nou, în care a spus că „Sandu și PAS au blocat fără niciun temei echipa noastră pe Telegram”. Potrivit lui, blocarea înseamnă „sfârșitul democrației europene”.

Cu o zi înainte, pe 9 octombrie, Uniunea Europeană a inclus pe lista celor sancționați pentru încercări de destabilizare a R. Moldova încă cinci persoane și o entitate: Evghenia Guțul, guvernatoarea UTA Găgăuzia; Iuri Cuznețov, șef-adjunct al departamentului pentru relații externe de la Comrat; Nelli Parutenco fondatoarea și directoarea organizației Evrazia; Ilia Uzun, președinte-adjunct al Comitetului Executiv al Găgăuziei; Mihail Vlah, guvernator-adjunct și consilier cu presa al lui Guțul; organizația Evrazia.

Din mai 2023, pe aceeași listă a sancțiunilor se află politicienii Ilan Șor, Marina Tauber, Vlad Plahotniuc, omul de afaceri rus Igor Ceaika, fostul șef-adjunct de la IGP Gheorghe Cavcaliuc.

Nu este pentru prima dată cât Șor și aliații lui rămân blocați pe rețele, dar în premieră o asemenea interdicție este aplicată și pe Telegram. Anterior, diferiți apropiați a lui Șor au rămas fără conturile de Instagram și Facebook.

La mijlocul verii, au fost blocate conturile de Facebook ale oligarhul fugar Ilan Șor, deputata Marina Tauber vizată în două dosare penale și Evghenia Guțul, bașcana Găgăuziei. Motivul ar fi că acestea se încadrează în politica companiei americane Meta (n.r. deținătoarea platformei sociale Facebook) „cu privire la organizațiile și persoanele periculoase”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te