COP27: Acord final crucial, dar care nu pune pe lista neagră carburanții fosili

A 27-1 ediție a Conferinței Națiunilor Unite pentru schimbările climaterice a luat sfârșit în stațiunea egipteană Sharm el-Sheikh cu un acord deopotrivă crucial și dezamăgitor.

Crucial pentru că prevede crearea unor fond internațional destinat țărilor sărace pentru pierderile și pagubele suferite din cauza efectului de seră creat de emisiile de carbon din țările bogate.

Dezamăgitor pentru că nu prevede nici o reducere pe viitor a emisiilor generate de utilizarea carburanților fosili din partea celor mai mari poluatori cu gaze cu efect de seră.

Loss and damage

Decizia istorică de a înființa un fond pentru compensarea pierderilor și pagubelor, numit generic loss and damage, a fost luată după dezbateri maraton la Sharm el-Sheich, din cauza cărora reuniunea a fost prelungită cu o zi.

### Vezi și... ### Guterres: Planeta noastră trimite un semnal de alarmă

Ea e văzută ca un mare câștig pentru țările sărace, care ceruseră de mult timp compensații financiare pentru pierderile suferite din cauza inundațiilor, a secetei, a valurilor de căldură, foametei și a altor dezastre înrăutățite de modificarea climei.

Cum era de așteptat, din cauza acestei decizii acordul final din Egipt a fost salutat ca un „răspuns la vocile celor vulnerabili”, le-a spus delegaților de la Sharm el-Sheikh ministrul mediului din Pakistan, Sherry Rehman, vorbind în numele unei coaliții a celor mai sărace țări ale lumii.

„E clar că asta nu este destul”

Acordul final a fost întâmpinat însă și cu mânie, din cauza eșecului de a stabili concret o reducere a emisiilor rezultate din folosirea carburanților fosili în încercarea de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste temperaturile din era pre-industrială.

„E clar că asta nu este destul”, a declarat secretarul general al Organizației Națiunilor Unite Antonio Guterres.

### Vezi și... ### COP27 | Discuțiile despre climă, într-un moment de criză și de mari disensiuni

„Dacă avem vreo speranță să păstrăm limita de 1,5 trebuie să investim masiv în energie regenerabilă și să punem capăt dependenței noastre de carburanții fosili”, a mai spus șeful ONU.

Uniunea Europeană amenințase că va părăsi dezbaterile de la Sharm el-Sheikh dacă acordul nu va stabili cote clare de reducere a emisiilor care să fie impuse marilor poluatori, dar în cele din urmă nu a blocat acest acord, deși nu prevede stabilirea cotelor respective, chiar dacă subliniază importanța limitării încălzirii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile înregistrate în era pre-industrială.