COP27: Statele Unite ezită să participe la acoperirea daunelor provocate de schimbările climatice

John Kerry, trimisul special american pentru probleme climatice, la a 27-a ediție a Conferinței ONU de la Sharm el-Sheikh, Egipt, 8 noiembrie 2022.

Experții în probleme climaterice, aflați la a 27-a ediție a Conferinței Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice din Egipt (COP27), au criticat din nou Statele Unite pentru faptul că blochează înființarea unui fond care să acopere „pierderile și daunele”.

Țările vulnerabile la daunele provocate de schimbările climatice, dar și avocații unei împărțiri mai echitabile a costurilor acuză Statele Unite că „de zeci de ani reacționează cu rea-credință când vine vorba de acoperirea pierderilor și daunelor” provocate de schimbările climatice, după cum a explicat Harjeet Singh, consilier principal la Climate Action Network (CAN), pentru Reuters.

### Vezi și... ### Guterres: Planeta noastră trimite un semnal de alarmă

„Trebuie să cădem de acord asupra unei metode de a finanța echitabil aceste pierderi la actuala reuniune, astfel încât să poată intra în vigoare până în 2024”, a mai spus Singh.

Pierderile și daunele se referă la banii necesari pentru a acoperi consecințele economice, culturale și sociale ale cataclismelor climatice care au avut loc deja, sau nu mai pot fi evitate sau atenuate. Iar aceste consecințe, spun experții citați de Reuters, sunt suportate de regulă de țările care au contribuit cel mai puțin la emisia gazelor cu efect de seră ce generează încălzirea globală.

Cinci țări europene au promis să contribuie la fondul pentru compensarea daunelor generate de încălzirea globală

Pe fondul criticilor tot mai intense, fostul vicepreședinte american John Kerry, astăzi reprezentantul Statelor Unite la COP27, a declarat că țara e deschisă să discute crearea fondului pentru acoperirea „pierderilor și daunelor”. Subiectul este acum pe agenda conferinței din Egipt, dar Statele Unite insistă ca negocierile să dureze cel puțin doi ani.

Separat, Austria a anunțat 50 de milioane de dolari pentru acest nou fond, la scurt timp după ce primul ministru al Scoției a promis încă 5 milioane de lire sterline pentru a sprijini țările în curs de dezvoltare cu finanțare directă pentru a face față impactului inevitabil și devastator al crizei climatice.

În total, până acum, cinci țări europene - Austria, Scoția, Belgia, Danemarca și Germania - s-au angajat să participe la fondul pentru compensarea „pierderilor și daunelor”.