Aproape 200 de țări și-au trimis emisarii la summitul anual al Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice de la Baku, axat în acest an pe strângerea a sute de miliarde de dolari pentru a finanța o tranziție globală către surse de energie mai curate și pentru a limita daunele climatice cauzate de emisiile de carbon.
La summit participă președinta R. Moldova, Maia Sandu, care urma să țină și un discurs, dar și o delegație condusă de ministrul Energiei, Vitor Parlicov, care a participat și la ediția de anul trecut a conferinței, din Dubai.
Associated Press observă că marți, în ziua a doua a summitului de la Baku, menit să genereze un impuls politic pentru negocierile maraton, mulți dintre actorii principali nu au fost prezenți pentru a asculta mesajul lui Guterres.
După victoria lui Donald Trump, un negaționist al schimbărilor climatice, în alegerile prezidențiale din SUA, președintele Joe Biden nu participă. Președintele chinez Xi Jinping a trimis un adjunct, iar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu a mers nici ea, din cauza evoluțiilor politice de la Bruxelles.
„În ceea ce privește finanțarea combaterii schimbărilor climatice, lumea trebuie să plătească”, a declarat Guterres într-un discurs. „Se aude ticăitul ceasului. Suntem în numărătoarea inversă finală pentru a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius și timpul nu este de partea noastră”.
Anul acesta se anunță a fi cel mai cald înregistrat vreodată.
Dovezile aduse de savanți arată că încălzirea globală și efectele acesteia se produc mai rapid decât se preconiza și că este posibil ca lumea să fi atins deja 1,5 grade Celsius (2,7 F) de încălzire peste temperatura medie preindustrială - un prag critic dincolo de care există riscul unor schimbări climatice extreme și ireversibile, notează AP.
„Ucigașa economiei”
Summitul de la Baku s-a deschis luni cu un acord tehnic considerat esențial pentru lansarea unei piețe globale a carbonului susținută de ONU, care ar finanța proiecte de miliarde de dolari pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Acest succes a fost marcat de o dispută cu privire la prioritățile summitului - o luptă procedurală care a opus țările europene și țările insulare mici grupului de națiuni arabe cu privire la cât de important ar trebui să fie pe ordinea de zi viitorul combustibililor fosili.
Procedurile de deschidere au fost întârziate cu cel puțin cinci ore, încheindu-se cu un compromis final acceptat cu reticență de UE și de alte națiuni aliniate.
- Te-ar putea interesa și: COP29: Acordul de la Paris pentru climă, „în mare pericol”, spune ONU
Marți, în cadrul unei conferințe de presă, oficialii COP29 au încercat să reorienteze atenția asupra obiectivului principal al summitului - convenirea unui acord privind finanțarea anuală a schimbărilor climatice în valoare de până la 1.000 de miliarde de dolari pentru țările în curs de dezvoltare.
„A permite fiecărei țări să ia măsuri ferme privind clima este 100% în interesul tuturor țărilor, chiar și al celor mai mari și mai bogate. De ce? Pentru că criza climatică devine rapid o ucigașă a economiei”, a declarat Simon Stiell, șeful organismului UNFCCC pentru climă care oferă cadrul summitului.
„Dacă țările nu reușesc să reducă drastic emisiile, fiecare țară și fiecare gospodărie vor fi afectate și mai mult decât în prezent. Vom trăi într-un coșmar inflaționist permanent”, a mai spus Stiell.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te