Copiii | Catastrofa din Turcia și Siria: mii de morți și orfani

Your browser doesn’t support HTML5

Mii de copii au murit, au fost răniți sau au rămas orfani în urma dezastrului natural din Turcia și Siria. Alții sunt încă sub dărâmături, în timp ce salvatorii duc o luptă contracronometru pentru salvarea lor.

Pentru a-l ține în viață până să îndepărteze bucățile mari de moloz care îl țintuiau, voluntarii din orașul turc Hatay/sudul țării, i-au oferit lui Muhammed Ahmed - un refugiat sirian - apă dintr-un dop de plastic.

Imaginile surprinse marți de Reuters îl arată pe băiețel extenuat, la aproape 45 de ore de când rămăsese blocat printre dărămâturile clădirii în care se afla când a avut loc cutremurul.

Your browser doesn’t support HTML5

Video | Un copil prins între dărâmături primești apă cu un dop de sticlă

Copilul, care ajunsese în Turcia din cauza războiului din țara sa natală, Siria, a fost scos în viață dintre ruine în acea seară.

E doar una dintre poveștile care îi încurajează pe lucrători și voluntari să continue lupta contracronometru de a salva viețile cât mai multor victime rămase blocate printre dărâmături.

Jurnaliștii care relatează din cele două țări au transmis numeroase povești ale unor copii blocați printre ruine, cărora salvatorii le oferă hrană sau apă cum pot, sau pe care încearcă să îi încurajeze să reziste până vor ajunge la ei.

Un alt exemplu este Ismail Raghad, o fetiță de 1 an și jumătate care a fost scoasă dintre ruinele unei case din orașul sirian Azaz. Cei doi frați ai copilului, dar și mama, au murit în urma cutremurului, a declarat unchiul său.

Raghad Ismail, copilul sirian care a fost salvat din dărâmăturile unei clădiri prăbușite în urma unui cutremur, stă la casa unchiului ei, în Azaz, controlat de rebeli, Siria, 6 februarie 2023.

Mulți copii, însă, nu au mai putut fi scoși în viață de sub dărâmături.

Imagini sfâșietoare, ale unor părinți sau rude ce-i plâng pe cei mici care-au pierit în ultimele zile, au fost realizate în mai multe zone afectate de catastrofă.

Una dintre ele este cea de mai jos, realizată în regiunea turcească Kahramanmaraș și care arată un tată ce ține mâna fiicei sale adolescente moarte, în timp ce salvatorii și civilii trec prin clădirea dărâmată în care aceasta a murit.

Tatăl, Mesut Hancer, o ține strâns pe Irmak, în vârstă de 15 ani, în timp ce aceasta stă întinsă pe patul ei, sub plăcile de beton, ferestre sparte și cărămizi sparte care au fost cândva locuințe.

Mesut Hancer ține mâna fiicei sale, Irmak, în vârstă de 15 ani, care a murit în cutremurul din Kahramanmaras.

În Siria, scrie The Guardian, jurnaliștii au transmis că au văzut un bărbat sirian ținând în brațe o fată moartă în timp ce se îndepărta de resturile unei clădiri cu două etaje prăbușite.

Un bilanț precis al victimelor minore nu a fost făcut încă public, însă agențiile umanitare internaționale dau de înțeles că acesta ar putea fi unul considerabil.

Agenția pentru copii a Națiunilor Unite a declarat marți că cutremurul și replicile care au distrus zeci de clădiri în Turcia și Siria ar fi ucis mii de copii.

Your browser doesn’t support HTML5

Video | Mii de copii au murit sau au rămași orfani în urma cutremurului din Turcia

„Cutremurele care au lovit sudul Turciei și nordul Siriei ieri dimineață devreme ar fi ucis mii de copii”, a declarat purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder, reporterilor la un briefing la Geneva.

El a adăugat că organizația nu a putut determina un anumit număr de decese ale copiilor.

Bebeluș scos viu, legat ombilical de mamă

O poveste tulburătoare vine tot din Siria, unde rudele unei fetițe nou-născute au reușit să o scoată de sub ruine în viață; copila s-a născut între dărâmături, după ce cutremurul a distrus casa în care locuia mama ei.

Bebelușul a fost găsit cu cordonul ombilical legat de cadavrul mamei. Este singurul supravieţuitor al familiei, a declarat o rudă mai îndepărtată.

„Am auzit o voce în timp ce săpăm”, a declarat Suwadi marți pentru AFP. „Am curățat praful și am găsit copilul cu cordonul ombilical, așa că l-am tăiat și verișoara mea a dus-o la spital.”

O fetiță care s-a născut sub dărâmăturile cauzate de un cutremur care a lovit Siria și Turcia primește tratament în interiorul unui incubator la un spital de copii din orașul Afrin, provincia Alep, Siria.

Copilul a fost dus la spital în orașul din apropiere, Afrin, în timp ce membrii familiei și-au petrecut următoarele câteva ore recuperând cadavrele tatălui ei, Abdullah, ale mamei Afraa, ale patru frați și ale unei mătuși.

Trupurile lor au fost așezate pe podeaua casei unei rude adiacente înainte de o înmormântare comună care a avut loc marți, scrie The Guardian.

Galerie foto | Turcia/Siria, imaginile dezastrului

Articol preluat de pe pagina Europa Liberă România.