Coreea de Nord lansează încă două rachete balistice

Coreea de Nord a lansat încă două rachete balistice, în cea de-a șaptea lansare din ultimele două săptămâni. Două rachete balistice au aterizat în Marea Japoniei pe 9 octombrie, potrivit armatei sud-coreene. Într-o declarație, șeful Statului Major al Seulului a calificat lansările drept o „gravă provocare”.

Paza de coastă japoneză a declarat că proiectilele au aterizat în afara zonei economice exclusive a Japoniei, iar un înalt oficial din domeniul apărării a afirmat că una sau ambele rachete ar fi putut fi lansate de pe un submarin.

Lansările au avut loc la câteva ore după ce forțele americane și sud-coreene au încheiat o manevră navală comună care a inclus un portavion cu propulsie nucleară.

Administrația Națională de Dezvoltare Aerospațială din Coreea de Nord a justificat recentele lansări de rachete, susținând că acestea sunt măsuri de autoapărare împotriva Statelor Unite. Pyongyang-ul afirmă că lansările nu reprezintă o amenințare pentru vecinii țării.

Pe 4 octombrie, Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu traiectorie deasupra Japoniei, pentru prima dată în ultimii cinci ani. Statele Unite și Japonia au condamnat în comun această lansare.

### Vezi și... ### Coreea de Nord neagă acuzațiile că ar fi exportat arme în Rusia