Primele capete de acuzare în ancheta asupra amestecului Rusiei în alegerile americane

Procurorul Robert Mueller

Ancheta s-a concentrat pînă acum asupra întrebării dacă echipa de campanie a lui Donald Trump a colaborat sau nu cu Rusia.

Investigatia independenta in legatura cu amestecul Rusiei in alegerile americane s-a materializat in primele capete de acuzare. Despre ce este vorba? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Un mare juriu federal de la Washington a aprobat primele capete de acuzare, formulate de investigatorul independent, Robert Mueller. Acestea sint insa inca secrete, ca urmare a deciziei unui judecator federal. In conformitate cu sursele de presă, alegatiile s-ar putea materializa in arestari, chiar in cursul zilei de azi, dar nu se stie inca in ce constau acuzatiile.

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondența zilei de la Washington

Nici biroul anchetatorului independent si nici Casa Alba un au dorit sa comenteze. In conformitate cu regulile in vigoare, adjunctul ministrului justitiei, Rod Rosenstein ar fi trebuit sa fie informat, inainte ca alegatiile sa fie prezentate marelui juriu federal.

In cursul zilei de vineri, avocati prestigiosi care ajuta ancheta lui Mueller au fost vazuti intrind in tribunalul unde marele juriu evalueaza diverse aspecte ale cazului. Mueller este autorizat sa investigheze orice chestiune care deriva sau poate sa derive din ancheta sa.

Aceasta s-a concentrat pina acum asupra intrebarii daca echipa de campanie a lui Donald Trump a colaborat sau nu cu Rusia, in perioada premergatoare alegerii presedintelui. Un alt aspect este daca Donald Trump a incercat sa obstructioneze procesul de justitie si sa impiedice ancheta. Surse de presa arata ca anchetatorii se uita si la legaturile financiare ale omului de afaceri cu Rusia. Echipa lui Muller examineaza, de asemenea, activitatile de lobby ale fostului sef al campaniei lui Trump, Paul Manafort si fostului consilier pentru securitate nationala, Michael Flynn.

Investigatia a cerut documente legate de citeva persoane apropiate de Manafort precum si cei implicati intr-o intilnire la sediul firmelor lui Trump, intre lideri ai campaniei acestuia si persoane din Rusia. Anul trecut, fostul director FBI, James Comey a obtinut autorizatie sa monitorizeze comunicatiile lui Manafort si ale consilierului de campanie, Carter Page, ceea ce sugereaza ca ei s-au aflat de mult in atentia autoritatilor. In afara de Robert Muller, trei subcomisii ale Congresului investigheaza aceleasi chestiuni.