Coronavirus: epidemia se răspândește în Europa, dar în China pare să fie ținută sub control

Turști la Vatican, Roma 24 februarie 2020.

Organizația Mondială a Sănătății s-a declarat luni îngrijorată mai ales de extinderea ariei de infectare cu coronavirus, fără legătură directă cu epicentrul originar, cel din provincia chineză Hubei – cazul cel mai discutat fiind al Italiei, unde încă nu se știe care a fost „pacientul zero”. Pe 24 februarie se înregistraseră șapte decese și peste 220 de cazuri depistate. Lombardia și Veneto, din nordul Italiei, sunt regiunile cele mai afectate.

Virusul a ucis peste 2400 de oameni și a infectat aproape 77.000 în China continentală. Ultimele date oficiale arată însă că autoritățile sanitare au reușit în mare parte să încetinească mult răspândirea epidemiei în afara regiunii Hubei - și acolo se înregistrează de o săptămână o stabilizare a numărului de noi infectări.

Președintele americane Donald Trump a declarat că va cere Congresului 2,5 miliarde de dolari pentru combaterea epidemiei provocată de coronavirus, o epidemie care începe să afecteze și toate bursele , de la New York la Tokyo, trecând prin Frankfurt.