Coronavirus: Germania ar putea decide ridicarea unor restricții

Cancelara Germaniei, Angela Merkel

În Germania, cancelara Angela Merkel și premierii landuri-lor vor dezbate, miercuri, dacă și cum să se reia treptat activitatea economică, înghețată aproape total ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Luni, Academia Naţională de Știinţe „Leopoldina” a recomandat relaxarea treptată a măsurilor de distanţare socială impuse în legătură cu pandemia de coronavirus, care a infectat în Germania peste 120 de mii de persoane. Pentru moment, Germania are o rata mică de decese, în jur de trei mii. Academia recomandă redeschiderea școlilor primare și secundare, nu neapărat și a grădinițelor pentru că este mai greu pentru copii mici să respecte reguli stricte de igiena și distanțare. În funcție de cum va evolua situația, ar putea urma redeschiderea magazinelor și, eventual, a unor cantine precum și liberalizarea călătoriilor.

Austria a început de marți, 14 aprilie, să relaxeze măsurile de izolare. S-au deschis magazinele mici, vor urma magazinele mai mari, iar la sfârșitul lunii mai ar putea fi redeschise restaurantele și hotelurile. Se vor relua și cursurile în clasele primare. Totul însă cu respectarea strictă a normelor sanitare. Iar cancelarul Sebastian Kurz a declarat că aceste măsuri vor fi imediat abandonate, dacă duc la o nouă explozie a cazurilor de contaminare cu coronavirus.

Spania, deși una din cele mai afectate țări europene de pandemia de coronavirus, a reluat de luni, 13 aprilie, o serie de activități economice. În Cehia s-au redeschis, tot de marți, unele magazine mici și cele cu materiale de construcție.

Franța, pe de altă parte, a optat pentru continuarea măsurilor drastice de izolare, până pe 11 mai, când, a declarat președintele Emmanuel Macron, ar putea fi reluată, treptat, activitatea economică.